Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadás Pakisztánban

2010. március 31., szerda 10:21

Szerda hajnalban amerikai repülőgépek rakétatámadást mértek az egyik törzsi területen lévő, lázadók által fenntartott táborra Pakisztánban. Az afgán határ menti törzsi területeken szintén villongások voltak.

Egy pilóta nélküli amerikai repülőgép három rakétát lőtt ki szerda hajnalban egy északnyugat-pakisztáni törzsi területen lévő lázadó táborra. A támadás legkevesebb hat embert ölt meg - közölték pakisztáni illetékesek.

A rakétatámadás célpontja Samir Hán törzsi vezetőnek a Mirámsáh várostól húsz kilométernyire fekvő Napi faluban lévő tábora volt - közölte egy nevének elhallgatását kérő pakisztáni biztonsági illetékes.

Közben pakisztáni iszlamista fegyveresek kormánykatonákra támadtak az ország északnyugati részén, az előbbiek legalább húsz, utóbbiak öt embert veszítettek katonai források szerint.

2008 augusztusa óta több mint 90 amerikai támadást hajtottak végre - többségüket pilóta nélküli repülőgépekkel - Pakisztánban, és ezekben több mint 830-an haltak meg. A támadások megszaporodtak, amióta a határ túloldalán fekvő, kelet-afganisztáni Hoszt városban december 30-án megölték a CIA hét ügynökét és egy jordániai tisztet is.

Washington hivatalosan nem hajlandó elismerni, hogy ezeket a támadásokat az amerikai haderő hajtja végre. Iszlámábád, az Egyesült Államok fő térségbeli szövetsége pedig nyilvánosan tiltakozik nemzeti szuverenitásának megsértése miatt.

Szerdán hajnalban az afgán határ mentén is villongások voltak. Biztonsági források szerint száz iszlamista fegyveres kézi fegyverekkel és rakétavetőkkel megtámadott egy katonai tábort az úgynevezett törzsi területen. Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, összesen öt pakisztáni katonát ölt meg. A katonák választüzében legalább húsz - más jelentések szerint huszonöt - iszlamista halt meg.

Rovatok