Index Vakbarát Hírportál

Belgiumban tilos lehet eltakarni az arcot

2010. április 1., csütörtök 12:13 | aznap frissítve

Egyhangúan fogadhatja el a belga törvényhozás azt a törvényt, amely közterületeken megtiltja a burka viselését. Már több európai ország is foglalkozott a konzervatív muszlim családokban a nők arcának elfedésére használatos kendő betiltásával, de a brüsszeli parlament lehet az első, amelyik meg is szavazza a törvényt.

Egy belgiumi parlamenti bizottságban egyhangúan elfogadták azt a törvényjavaslatot, amelyik megtiltja a burka, egész arcot eltakaró kendő viselését a belgiumi közterületeken. A törvénytervezet nem kifejezetten a burkáról szól, de mindenki tisztában van vele, hogy lényegében az ellen készült. Nyilvános helyeken, tömegközlekedési eszközökön tilos lesz az arcot eltakaró kendő vagy más ruhadarab viselése.

Belgiumban 650 ezer muszlim él, ők alkotják a lakosság 6 százalékát. Közöttük elenyésző azoknak az aránya, akik hordják az egész arcot eltakaró kendőt. Azonban a belga politikai pártok szerint egyre többen veszik fel a burkát, és ezt aggasztó tendenciának, a radikális iszlám terjedésének a jelének tartják.

Belgium mellett Franciaország, Olaszország és Dánia is tervezi illetve tervezte hasonló törvény életbe léptetését, de egyelőre sehol sem lépet hatályba. Franciaországban a héten született döntés arról, hogy Sarközy burka ellenes törvényerezete alkotmányellenes, és az európai értékekkel, illetve a személyes szabadságjogokkal nem összeegyeztethető.

Daniel Banqulenie, belga parlamenti képviselő, a törvény legfőbb támogatója kijelentette, hogy a szabályozás arra is jó lehet, hogy megakadályozza a tüntetéseken magukat elmaszkírozó vandálok rendbontását.

A képviselő elmondta azt is, hogy Belgium többek között ezzel a törvénnyel is szeretné elkerülni, hogy az Angliában és Hollandiában tapasztalható elszeparálódás, a muszlim lakosság elgettósodása Belgiumban is állandósuljon.

Rovatok