Index Vakbarát Hírportál

Kína is tárgyal az Irán elleni fellépésről

2010. április 1., csütörtök 02:33

Kína hajlandó komoly tárgyalásokat kezdeni az ENSZ-ben az iráni atomkérdésről – jelentette be helyi idő szerint szerdán New Yorkban Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet, megerősítve diplomaták korábbi közlését, amely szerint a hat nagyhatalom megállapodott, hogy a következő napokban megkezdik az iráni atomprogram miatti újabb szankciók kidolgozását.

„Kína elfogadta, hogy komoly tárgyalásokba kezd itt, New Yorkban a Hatok csoportjának többi tagjával” – mondta Rice. Az amerikai diplomata ezt  jelentős haladásnak nevezte. „Kemény tárgyalásra lesz szükség, hogy a lehető legszigorúbb szöveget fogadtassuk el”.

Az Egyesült Államok ismertette a csoport többi tagjával, mit tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadandó szigorú határozat főbb elemeinek.

Előzőleg nevük elhallgatását kérő diplomaták elmondták, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország és Németország magas rangú külügyminisztériumi vezetői egy konferenciahíváson megállapodtak Kínával a tárgyalások megkezdéséről.

A nyugati hatalmak azt remélik, hogy a következő napokban New Yorkban sikerül megszervezni a Hatok nagyköveti szintű tanácskozását, amelyen megkezdik a szankciókra vonatkozó határozattervezet kidolgozását.

A nyugati hatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül, míg Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja békés energiatermelési célokat szolgál.

Barack Obama kedden közölte, azt reméli, hogy már a következő hetekben megszületik a határozat.

„Sok tárgyalás lesz a következő hetekben, nemcsak a Hatok csoportjában, de Biztonsági Tanács többi tagjával is” – mondta szerdán az ENSZ-ben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Az április fontos időszak lesz az amerikai erőfeszítések szempontjából, mivel a világszervezetet májusban már minden bizonnyal lefoglalja az atomsorompó-szerződés felülvizsgálatáról tartandó értekezlet. Ezen kívül májusban az Irán elleni szankciókat ellenző Líbia követi majd Japánt a Biztonsági Tanács soros elnöki tisztében.

Rovatok