Index Vakbarát Hírportál

Egyre több gyereket áldoznak fel Ugandában

2010. április 6., kedd 11:38

Az AP cikke szerint az ugandai rituális gyilkosságok száma növekszik. Ilyenkor testrészeket (gyakran a fej valamelyik részét), vagy nemiszerveket csonkítanak és használnak a ceremóniához. Az elkövetők azt remélik, gazdagok és egészségesek lesznek.

Caroline Aya januárban a ház előtt játszott, amikor az egyik szomszéd egy anyagdarabbal befogta a száját és elszaladt vele. A nyolcéves kislány holttestét néhány nappal később az emberrablás helyszínétől nem messze találták meg, a nyelve ki volt vágva. A rendőrség szerint a lányt emberáldozatnak használták egy rituális gyilkossághoz, amelynek elkövetői tettüktől egészséget és gazdagságot remélnek, írja az AP.

"Ha beteg lesz, megpróbálod meggyógyítani, és meghal, az egy dolog. De ha lemészárolnak egy embert, mint egy kecskét, az nem egyszerű" - nyilatkozta Balluonzime Christ, Caroline apja.

Az AP cikke szerint az ugandai rituális gyilkosságok száma növekszik. Ilyenkor testrészeket (gyakran a fej valamelyik részét), vagy nemiszerveket csonkítanak és használnak a ceremóniához. 2007-ben a rendőrség összesen három ilyen esetről szerzett tudomást, 2009-ben azonban legalább 15 gyerek és 14 felnőtt halt meg emberáldozatként. Ennél feltehetően sokkal több esetről van szó, csak tavaly 154 embert tartóztattak le, és ötven bíróság elé is került  a rituális gyilkosságok miatt.

Egy amerikai jelentés szerint a gyerekeket különösen szívesen használják a rituális gyilkosságokhoz, éppen ezért az amerikai állam tavaly kétezer ugandai rendőrt képzését állta ötszázezer dollárért, hogy megfelelő információval rendelkezzenek az emberkereskedelemről és a  gyilkosságokról.

Az emberáldozattal járó rituálé oka Ugandában az a hit, hogy a testrészekből főzött "gyógyszer" elfogyasztása gazdagságot és egészséget hoz. Ezt sok ugandai tradicionális gyógyító is erősíti, akik hisznek az emberáldozat erejében, és terjesztik a téves hitet a hozzájuk fordulók között. Az egyik gyógyító szerint az emberáldozat bibliai eredetű, hiszen Isten kérésére Ábrahám is feláldozta volna a fiát.

Rovatok