Index Vakbarát Hírportál

Bakijev futtában kirámolta az államkincstárt

2010. április 9., péntek 17:20

Nem kedvez az átmeneti kormány helyzetének, hogy a vidékre menekülő kirigiz elnök az utolsó pillanatban különböző számlákra átulta a pénzt az államkincstárból. A kabinet ezért most zárolta a bankszámlákat az országban.

A megbuktatott kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev és rokonai menekülésük előtt kiürítették az államkincstárt, így pénz hiányában az átmeneti kormány a bankszámlák befagyasztására kényszerült, jelentette be pénteken Roza Otunbajeva ideiglenes kormányfő kabinetfőnöke. Attól tartanak, hogy a Bakijev ellenőrzése alatt álló bankok külföldre utalják a pénzt, mondta Edil Bajszalov.

Bajszalov szerint mindössze 983 millió szom (16 millió euró, kb. 4,3 milliárd forint) maradt a kincstárban. "Megcáfolhatatlan bizonyítékokat találtunk az állami szerveknél egy Bakijev által irányított bűnszövetkezetről" - mondta a kabinetfőnök.

A kabinetfőnök kitartott amellett, hogy a rendőrség a megbuktatott elnök fivére, Dzsanibek Bakijev, a kormányőrség parancsnokának parancsára lőtt a tüntetőkre. Bizonyítékaik vannak arra, hogy Bakijev hívei a dél-kirgizisztáni Majli Szuuban megpróbáltak megtámadni egy laktanyát, mondta.

Az új kirgiz főügyész, Bajtemir Ibrajev pénteken azt mondta, hogy bűnvádi eljárást indítottak Bakijev fia, Makszim, valamint a fivérei, Dzsanibek és Marat ellen. Mind mondta, tanúk azt vallották, hogy ők adták ki a civilek elleni tűzparancsot. Az államfőt védi a mentelmi jog a felelősségre vonástól.

"Az átmeneti kormány úgy ítéli meg, hogy a helyzet továbbra is ingatag Kirgizisztánban" - mondta Otunbajeva kabinetfőnöke. Bakijev egy interjúban azt mondta, nem mond le, de kész tárgyalni az átmeneti kormánnyal. Ezt viszont Otunbajeva utasította el.

Pénteken több ezren gyűltek össze Biskukban, a fővárosban az elnöki hivatal és a kormány székháza előtt, ahol szerdán a tüntetők és a rájuk tüzet nyitó rendőrök közötti összecsapásokban hivatalos adatok szerint 76 ember vesztette életét és ezerötszáznál is többen megsebesültek.

Rovatok