Index Vakbarát Hírportál

Mégse sürgette a leszállást Kaczyński

2010. április 12., hétfő 16:49 | aznap frissítve

A lengyel főügyész szerint még nincs arra bizonyíték, hogy Lech Kaczyński erősködött volna, hogy szálljon le az elnöki repülő a szmolenszki repülőtéren. Vizsgálják a pilóták beszélgetésének háttérzaját is.

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy nyomást gyakoroltak volna a Lech Kaczyński elnököt szállító gép pilótáira, a rossz idő ellenére is szálljanak le, közölte hétfőn Andrzej Seremet lengyel főügyész. " A vizsgálat jelenlegi állása szerint nincsen erre utaló információ" - mondta a főügyész.

Seremet közölte, a szakértők tanulmányozzák a pilóták beszélgetéseinek háttérzaját is, hogy megállapíthassák, kaptak-e "a pilóták valamilyen javaslatot".

A lengyel és más országok sajtó írt olyan feltevésekről, amelyek szerint a szombaton szerencsétlenül járt gép pilótáira nyomást gyakoroltak, hogy a rossz idő ellenére szálljanak le a szmolenszki repülőtéren.

Kaczyński temetését szombaton tartják Varsóban. Azt is bejelentették, hogy sikerült azonosítani Maria Kaczyńska, az elnök feleségének holttestét.

A szombati szertartáson részt vesz Barack Obama amerikai elnök, ami azért fontos lépés, mert ellensúlyozza az oroszok közeledését Lengyelország felé, jelzi, hogy az Egyesült Államok továbbra is Lengyelország elkötelezett szövetségese, írja a Stratfor.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök is ott lesz a temetésen, írja a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap. Szollár Domokos kormányszóvivő hétfőn bejelentette, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök is Lengyelországba utazik a lengyel államfő temetésére.

Elzbieta Jakubiak, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az elhunyt államfő hivatalának volt vezetője nem zárta ki, hogy a temetési szertartás kétnapos lesz, azaz szombaton és vasárnap tartják meg.

Végleges döntés még nincs, meg akarják várni, hogy a Szmolenszk közelében, szombaton történt szerencsétlenség minden halálos áldozatát hazaszállítsák. Kaczyński feleségét kedden szállítják Lengyelországba. Az elnöki hivatal és a miniszterelnöki iroda képviselői hétfőn tanácskoznak az áldozatok temetésének megszervezéséről. Egy korábbi hír szerint Kaczyński koporsóját már kedden nyilvánosan felravatalozzák.

Az államfőt és több más lengyel vezetőt szállító Tu-154-es kormányrepülőgép szombat reggel zuhant le, alig 300 méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczyński és kísérete az 1940-ben Szmolenszk környékén lemészárolt több mint 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba.

Rovatok