Index Vakbarát Hírportál

Svájcban megsértették Kadhafi fiának személyiségi jogait

2010. április 12., hétfő 20:48

Egy svájci bíróság Kadhafi fiának adott igazat, megállapították, hogy sérültek személyiségi jogai, mikor őrizetbe vételéről kiszivárogtatott fotók jelentek meg.

Egy genfi bíróság a líbiai vezető fiának, Hannibal Kadhafinak adott igazat az őrizetbe vételéről kiszivárogtatott fotók ügyében. Azt állapították meg, hogy megsértették a személyiségi jogait, közölték igazságügyi forrásból.

"Az elsőfokú bíróság úgy döntött, hogy megsértették a személyiségi jogot, ami jogellenes, a fotók közléséhez semmilyen közérdek nem fűződött" - közölte Bernard Fabre, a genfi kanton tanácselnökének főtitkár-helyettese.

A bíróság ugyanakkor nem adott helyt a kártérítési igénynek, amit Hannibal Kadhafi ügyvédje nyújtott be, amelyben az 100 ezer svájci frank (69500 euró) megfizetését követelte. A bírósági döntés értelmében a lap köteles megjelentetni a bírósági ítélet teljes szövegét nyomtatott változatában és egy hónapon keresztül internetes kiadásában.

A genfi kantont, amely szintén alperesként szerepel a perben, miután egyik hivatalnoka érintett volt a dokumentumok kiszivárogtatásában, a bíróság kötelezte a lapban, illetve az internetes változatban a közzététel költségei 75 százalékának megfizetésére, tette hozzá Fabre. A genfi kanton és a lap köteles megtéríteni a perköltségeket és Kadhafi ügyvédje honoráriumának egy részét is.

A La Tribune de Geneve című napilap tavaly szeptemberben megjelentette azokat a rendőrségi - szemből és oldalról készített - fényképeket, amelyek a líbiai vezető fiának őrizetbe vételekor készültek. A fényképeken Kadhafi fia borostásan, kócosan és riadt arckifejezéssel látható.

Kadhafit és feleségét 2008-ban a svájci hatóságok azután vették őrizetbe, hogy kitudódott, a szállodájukban bántalmaztak több alkalmazottat. Két nappal később helyezték őket szabadlábra, miután kifizették a félmillió svájci frank (334 ezer euró) óvadékot.

Az ügy miatt súlyos diplomáciai válság tört ki a két ország között és két svájci üzletembert őrizetbe vettek Líbiában; egyikük azóta is börtönben van.

Rovatok