Index Vakbarát Hírportál

Ezrek kísérik utolsó útjára a lengyel elnöki párt

2010. április 14., szerda 13:56 | aznap frissítve

Kilométeres sorok és többórás várakozás fogadta a lengyel elnöki pár koporsóihoz elzarándokolókat. Lech Kaczynski szombaton vesztette életét, amikor repülőgépe lezuhant egy Szmolenszk melletti katonai reptér közelében. Kaczynski az 1940-ben lemészárolt lengyelek megemlékezésére utazott Katinyba.

Ezrek álltak sorba kedd éjjel és szerda reggel a varsói elnöki palotánál, hogy leróják kegyeletüket a légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski államfő és felesége ravatalánál. A várakozási idő a hét órát is meghaladta.

A sor hossza reggel legalább három kilométer volt. Az emberek
fémkordonok között, rendőri biztosítás mellett haladtak, a környéken mentő- és tűzoltóautók állnak készenlétben. A tömeg miatt a városi hatóságok eltakaríttatták a korábban az elnöki palota előtt letett több ezer emlékmécsest.

A Kaczynski-házaspár ravatalához nemcsak Varsóból, hanem más városokból is ezrek érkeztek. Kedden este például Katowicéből jött egy  különvonat. A pár koporsóját az elnöki palota oszlopcsarnokában ravatalozták fel. Azt nem tudni, meddig járulhatnak még az emberek a ravatalhoz a krakkói Wawel székesegyházba, vasárnapra tervezett temetés előtt.

Medvegyev is ott lesz a temetésen

Dmitrij Medvegyev orosz államfő is részt vesz Lech Kaczynski és felesége temetésén - jelentette be szerdán a Kreml. Rajta kívül számos más külföldi állam- és kormányfő is ellátogat a temerésre: ott lesz Barack Obama amerikai elnök, és Nicolas Sarkozy francia államfő is.

Egy magasrangú tisztviselő szerint az új köztársaságielnök megválasztásának első fordulóját június 13-án vagy 20-án tartják.

Rovatok