Index Vakbarát Hírportál

Kaczyńskira gondoltak, nem akartak Tupoljevvel repülni

2010. április 14., szerda 21:44

A bordeaux-i reptéren az utasok elérték, hogy ne egy Tupoljev vigye őket Egyiptomba. Lengyelországban pedig az ellen tiltakoztak, hogy Kaczyńskit és hitvesét a szentek és hősök nyughelyén temessék el.

Megtagadták a felszállást egy Tupoljev típusú repülőgép utasai egy franciaországi repülőtéren - írta a Le Post című francia napilap internetes kiadása.

A gép vasárnap este indult volna a délnyugat-franciaországi Bordeaux-ból az egyiptomi Tábába, de a 166 utas megtagadta a beszállást, mert ilyen gyártmányú gép zuhant le szombaton a szmoleszki katonai repülőtér közelében, fedélzetén Lech Kaczyński lengyel elnökkel, a feleségével és számos lengyel vezetővel.

"Féltettük az életünket. A lengyel elnök repülőgépe járt az eszünkben, amikor megtudtuk, hogy Tupoljev gépről van szó" - mondta az egyik utas.

Bordeaux-ba érkezésekor a gépet a polgári légi közlekedési szervek (DGAC) átvizsgálták, és három abroncsát kicserélték.

Az utasok a hírek szerint hétfő este egy másik géppel utaztak el.

Tüntetők és ellentüntetők néztek farkasszemet

Közben több százan tüntettek a krakkói püspöki palota előtt az ellen, hogy Lech Kaczyński elnököt és hitvesét a városban, a Wawel-székesegyházban, a lengyel királyok koronázó- és temetkezési templomában, lengyel szentek, hősök és költők nyughelyén temessék el.

A transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy "A Wawel a királyoké" és "Kardinális tévedés".

A tüntetők egy része azt skandálta, "Powazki, Powazki", mások némán demonstráltak.

A több száz fős ellentábor viszont "Engedjétek, hogy békében nyugodjon",  "Legyen vége a viszálynak a sír felett", és "Köszönjük, bíboros úr" feliratokat tartott a magasba. Valamennyiük kezében ott volt Kaczyński fényképe.

Rovatok