Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev egy új Afganisztántól tart

2010. április 14., szerda 07:12

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint továbbra is kritikus a helyzet Kirgizisztánban, el kell kerülni, hogy az országból egy második Afganisztán váljon. Kirigizisztán összeomlásával szerinte odaszállingóznának a terroristák, ami Oroszországnak sem érdeke.

Kirgizisztán a polgárháború szélén áll, és fennáll a veszély, hogy a közép-ázsiai ország "második Afganisztánná" válik, mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet után tartott előadásában a Brookings Intézetben.

Szerinte valós a veszélye annak, hogy Kirigizisztán egy északi és egy déli területre szakad. "Kirgizisztán összeomlása a legutolsó dolog, amit szeretnénk" - hangsúlyozta az orosz elnök előadásában. Ha polgárháború törne ki, az "odacsábítaná az összes létező terroristát". Szerinte az a feladatuk, hogy segítsék a kirgiz népet békés úton megoldani ezt a válságot.

Az országban az előző héten elűzték a hatalomból Kurmanbek Bakijev elnököt, és átementi kormány alakult. Bakijev, aki elmozdítása után az ország déli részén keresett menedéket, azt mondta kedden, hogy kész lemondani, ha a biskeki hatóságok szavatolják az ő és családja biztonságát.

Az orosz-amerikai kapcsolatok alakulásáról Medvegyev azt mondta, hogy az elmúlt kevesebb, mint egy évben sikerült megváltoztatni a kétoldalú kapcsolatok légkörét. Oroszország készen áll támaszt nyújtani az Egyesült Államoknak, és erre számos területen szükség is lehet, mondta az afganisztáni háborúra és az iráni atomvitára utalva.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszországot nem lehet ugyanazzal a mércével mérni, mint az Egyesült Államokat. Úgy vélte, hogy a kommunizmus után Oroszországnak évtizedekre van szüksége ahhoz, hogy hatékony politikai és gazdasági rendszert építsen ki. "Nem szabad kioktatnunk egymást, hogyan éljen a másik" - mondta.

Medvegyev megjegyezte, hogy a javuló kapcsolatok egyelőre nem eredményeztek jelentős gazdasági együttműködést, és az orosz elnök szerint ez az Egyesült Államok hibája. Szorgalmazta, hogy távolítsák el az orosz befektetések előtt álló akadályokat, és sürgette azt is, hogy az Obama-adminisztráció segítse Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Rovatok