Index Vakbarát Hírportál

Valódi Demjanjuk SS-igazolványa

2010. április 14., szerda 15:48 | aznap frissítve

Egy szakértő valódinak minősítette a háborús bűnök miatt Németországban perbe fogott John Demjanjuk SS-igazolványát, cáfolva ezzel a védelem állítását, miszerint a fő bizonyítéknak számító okmány hamis.

A kilencvenéves, ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legalább 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett.

Az ügyészség fő bizonyítéka a perben az 1393. sorszámú SS-igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át. Demjanjuk hadifogoly szovjet katonából lett az SS-nek alárendelt egyik ukrán egység tagja. Közvetlen, élő tanúk nincsenek ellene.

A szakértő, Anton Dallmayer szerint az igazolványban szereplő nyomtatott szöveg betűtípusa, illetve a kézírás megegyezik azzal, ami másik négy, a trawniki SS-kiképzőtáborban kiállított okmányban található.

Utóbbiakat mint összehasonlítási alapként szolgáló eredeti dokumentumokat az Egyesült Államokból küldték meg a bajor tartományi bűnügyi hivatalnak. Azzal kapcsolatban, hogy az okmány a II. világháború idején készült-e, vagy esetleg máskor, a szakember nem foglalt állást.

Ha bűnösnek találják, Demjanjuk akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat.

Rovatok