Index Vakbarát Hírportál

Külső robbanás süllyesztette el a dél-koreai hadihajót

2010. április 16., péntek 08:20

Szinte biztos, hogy külső, és nem belső robbanás okozta a három hete elsüllyedt dél-koreai hadihajó tragédiáját, közölte pénteken a nyomozócsoport helyettes vezetője. 46 tengerész halt meg, amikor az 1200 tonnás korvett egy rejtélyes robbanás után elsüllyedt az észak-koreai határ közelében. Szöul még nem vádolta meg Phenjant a hajó elsüllyesztésével, de a dél-koreai kormány közölte: a hadsereg keményen fel fog lépni a felelősökkel szemben.

"A hajótest sérüléseiből ítélve sokkal nagyobb a külső robbanás esélye, mint az, hogy a hajó fedélzetén robbant be valami" - közölte Jun Dukjong, a Chonan névre keresztelt, Pohang-osztályú  PCC-772 kódnevű dél-koreai hadihajó elsüllyedését vizsgáló nyomozócsoport helyettes vezetője. Ezt a megállapítást azután tették, hogy megvizsgálták a március végén, a partoktól két kilométerre elsüllyedt hajó tatját, amelyet egy nappal korábban emeltek fel a tengerfenékről.

A nyomozók szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy anyagfáradás történt, vagy, annak, hogy egy vízalatti akadálynak ütközött volna a hajó.

A hajó tatjában a korábbi hírekkel ellentétben nem 25, hanem 36 tengerész holttestét találták meg. Két holttestet már korábban kiemeltek a vízből. A tragédiában 46-an haltak meg. 58 tengerészt közvetlenül a hajó elsüllyedése után ki tudtak menteni.

A dél-koreai védelmi miniszter már nem sokkal a hajó március 26-ai elsüllyedése után azt közölte: elképzelhető, hogy egy torpedó, vagy egy tengeri akna robbanhatott. Kim Te Jong elmondta, hogy a dél-koreai kormány "súlyos nemzetbiztonsági incidensnek" tekinti az esetet. A miniszter nyugalomra szólította fel az embereket, de közölte: a hadsereg keményen fel fogni lépni a felelősök ellen, bárki is legyen az.

A hajó az észak-koreai határ közelében süllyedt el, egy olyan területen, ahol a közelmúltban többször is tengeri ütközetek történtek a két Korea között. Szöul azonban még nem vádolta meg Phenjant a hajó elsüllyesztésével.

Szöul nemzetközi nyomozást indított a rejtélyes robbanás kiderítésére, hogy az eredményeket ne lehessen megkérdőjelezni. A több mint 120 dél-koreai szakértő mellett hét amerikai, és három ausztrál szakértő is részt vesz a nyomozásban, amelyhez várhatóan négy svéd is csatlakozik. Az eredményekre heteket kell várni.

Rovatok