Index Vakbarát Hírportál

Tízezer többgyerekes kínait sterilizálnának

2010. április 16., péntek 10:59

Egy Kína déli részén található város vezetése kampányt indított majdnem tízezer ember sterilizálására. A város családtervezési hatósága a rokonok őrizetbe vételével próbálja elérni, hogy a gyerekvállalási korlátozások legsúlyosabb megsértői alávessék magukat a nemzőképességet megszüntető kezelésnek.

A Kuangtung tartományban található Puning város családtervezési hatósága április hetedikén indította a húsznapos kampányt, amely alatt 9 559 nőt vagy férfit akarnak műtéttel sterilizálni, közölte az oknyomozó riportjairól ismert Nanfang Countryside Daily nevű kínai lap. A hatóság a kínai gyerekvállalási korlátozások legsúlyosabb megsértőit célozzák a programmal.

A túlnépesedéssel küzdő Kínában általában csak egy gyereket engedélyeznek egy házaspárnak. Néhány esetben, főleg vidéken lakó, vagy különböző etnikai csoportokhoz tartozó családok esetén lehetőséget adnak egy második, vagy harmadik gyerek felnevelésére is.

Puning városa az ellenálló emberek rokonainak őrizetbe vételével igyekszik rávenni az embereket arra, hogy önként vállalják a sterilizáló műtétet. A kína lap információ szerint több mint 1 300 embert vettek őrizetbe a városban, akiket egy kormányzati épületben tartanak fogva, ahol a családtervezési programról "oktatják" őket. A taktika úgy tűnik hatásos volt, jegyezte meg a Global Times című kínai lap, mivel a megcélzott családok fele vállalta a műtétet.

A Global Times cikke megjegyzi, hogy a nemzeti szabályozás értelmében nem lehet akaratuk ellenére őrizetbe venni, vagy más büntetéssel sújtani a gyerekkorlátozásokat be nem tartó házaspárok rokonait. A helyi hatóságok nyomozást indítottak az üggyel kapcsolatban.

Rovatok