Index Vakbarát Hírportál

Előretörtek a liberálisok Nagy-Britanniában

2010. április 17., szombat 19:55

Az első tévévitát a liberálisok nyerték Nagy-Britanniában, ezzel három héttel a parlamenti választások előtt beérték a Munkáspártot és a konzervatívokat. Még két vita lesz, ha azon is jól szerepelnek, akkor patthelyzet is kialakulhat május 6-án.

Szinte példátlan előretöréssel megelőzték a kormányzó Munkáspártot a brit liberálisok a szombaton közölt legfrissebb országos népszerűségi felmérés szerint, jelezve, hogy a brit politikatörténet első televíziós miniszterelnök-jelölti vitája mekkora hatást gyakorolt a választókra.

A YouGov közvélemény-kutató cég kimutatta, hogy az örök harmadik Liberális Demokraták támogatottsága az egy héttel korábbihoz képest nyolc ponttal megugrott, és jelenleg 30 százalékos.

A listát vezető Konzervatív Párt tábora négy százalékpont veszteséggel most 33 százalékos, a Labour,  3 pontot veszítve, 28 százalékos támogatottsági aránnyal jelenleg a harmadik.

A Liberális Demokraták előretörése sejthető volt már a csütörtök esti televíziós vita után, a közvetlenül a műsor után készített első felmérések szerint ugyanis a 15 milliósra becsült nézőközönség nagy többsége Nick Clegget, a liberálisok fiatal vezetőjét tartotta az egyértelmű győztesnek.

A vitán a három legnagyobb brit parlamenti párt vezetői vettek részt; a kormányzó Munkáspártot Gordon Brown miniszterelnök, a Konzervatív Pártot David Cameron, a Liberális Demokratákat Clegg képviselte.

A televíziós vita a brit belpolitika történelmi jelentőségű mozzanata volt, ugyanis miniszterelnök-jelöltek még soha nem vitáztak kamerák előtt az eddigi választási kampányok során. A május 6-án tartott parlamenti választásokig még két további ilyen műsor lesz.

Ha a voksoláson a legfrissebb közvélemény-kutatásoknak megfelelő szavazatarány alakulna ki, akkor egyetlen párt sem szerezne abszolút többséget az alsóház többi frakciójának együttes létszámához képest, ami a brit parlamenti rendszerben igen ritka koalíciókényszer, vagy új választások lehetőségét vetné fel.

Rovatok