Index Vakbarát Hírportál

Már az egész országot lefedi a hamufelhő

2010. április 17., szombat 08:28 | aznap frissítve

Angliában és Németországban meghosszabbították a légtér zárlatát, közben Közép-Európában és a Balti-államok területén is teljesen leállt a légi közlekedés. Magyarországot legkésőbb vasárnap délben elhagyja a hamufelhő, addig légtérzár van érvényben, egyedül a légi mentők repülhetnek.

Már az egész országot lefedi a hamufelhő, azonban annyira felhígult az állaga, hogy szinte láthatatlan, mondta Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa szombaton reggel. Annyit lehet belőle érzékelni, hogy napfelkeltekor és később, napnyugtakor vöröses színt kap az ég.

Az izlandi vulkánkitörés nyomán Európára boruló hamufelhő miatt szombaton a légi járatok bő háromnegyede kimaradt, közölte az Eurocontrol, a kontinens légi forgalmának biztonságáért felelős, brüsszeli székhelyű szervezet. A szokásos 22 ezer járat közül mindössze 5 ezer közlekedett ezen a napon. Repülési tilalom volt érvényben Magyarország mellett másik 22 országban. Dél-Európa - Spanyolország, a Dél-Balkán, Dél-Itália, Bulgária, Görögország és Törökország légtere maradt nyitva. Szombat délelőttönként az amerikai kontinensről rendszerint mintegy háromszáz gép érkezik Európába, de ezen a napon csak 73 járat üzemelt.

A magyar reptereken nem várakoztak utasok

Magyarországon a Ferihegyi és a Sármelléki repteret is lezárták, a magyar utasok többsége időben értesült a járattörlésekről, így ők ki sem mentek a reptérre, vagy már hazamentek. Egy kétfős moldáv család töltötte az éjszakát a Ferihegyen, több utas nem volt a reptéren, mondta a Független Hírügynökségnek szombaton reggel Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője. (Az utazni indulók a www.bud.hu oldalon, illetve a légitársaságoknál tájékozódhatnak részletesen a légiközlekedéssel kapcsolatban.)

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel, összesen 30-35 gép várakozik a 2009. nyarán épült új betonon.

Pekingben ragadtak magyarok

Többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport Pekingben. Utaztatójuk először azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük.

A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy a gép nem száll fel. Az első két éjszaka szállásköltségét a légitársaság, illetve az utaztató AB Agro utazási iroda fedezi, de a légi társaság és az utazási iroda is elhárítja a további felelősséget, mivel a járatot természeti katasztrófára hivatkozva törölték, mondta az egyik utas.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul helyi idő szerint szombaton este a szállodában felkereste a csoportot, tájékozódott a helyzetről, és segítséget, közbenjárást ígért a helyzet megoldására. Sikerült április 24-ére 4-5 foglalást biztosítaniuk, de remélik, hogy még előbb is lesz alkalmuk a magyar csoport tagjai közül néhányat útnak indítani. A diplomata már fölvette a kapcsolatot az érintett biztosító társasággal is, amely rövidesen választ ad a kérdésre: mire terjed ki pontosan és mire nem a biztosítás. A vízumokkal kapcsolatos ügyintézésben hétfőn teszi meg az első lépéseket a magyar főkonzulátus.

Teljes légtérzár a legtöbb országban

Európa jelentős részén szombat estig, több országban vasárnap reggelig meghosszabbították a légtérzárlatokat a nemzeti légi közlekedési hatóságok.

Már Magyarország délkeleti szomszédait is érinti a korlátozás, vasárnap Horvátország és Szlovénia is lezárta a légterét, míg a belgrádi repülőtér legalább vasárnap hajnali 1 óráig nem fogad és indít gépeket. Az Európa felett elterülő hatalmas vulkáni hamufelhő miatt szombaton Fehéroroszország is korlátozta légterének forgalmát, és Ukrajna is lezárta több repülőterét, köztük a kijevi légikikötőt.

A brit hatóságok vasárnap reggel nyolcig meghosszabbították és ismét az egész ország területére kiterjesztették a korábban részlegesen már feloldott légtérzárlatot. Vasárnap 8 óráig zárva maradnak a németországi repülőterek is. Franciaországban az ország északi részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljai hétfő reggel 8 óráig zárva maradnak.

Eközben főként Nyugat-Európában hallatlanul túlterhelt a szárazföldi, illetve vízi tömegközlekedés. A vonat-, autóbusz- és hajó-, illetve kompjáratok több helyen elérték bővíthető teljesítőképességük maximumát.

Megjósolhatatlan

A meteorológusok tájékoztatása szerint az óriási láthatatlan vulkáni hamufelhő 6-9 kilométer magasban terjed, egy gépkocsi sebességével Európa déli és keleti részei felé, s az előrejelzések bizonytalanok a mozgásával kapcsolatban. Az, hogy milyen messze juthat el, és a részecskéi mikor oszlanak el vagy hullanak le, két megjósolhatatlan dologtól függ: az izlandi Eyjafjallajökull gleccser alatt lévő tűzhányó működésétől és a széláramlatoktól.

Az Izlandi Meteorológia Intézet szerint a vulkánfelhő iránya legalább két napig nem változik, és a következő öt napban is Európa felett maradhat. Bozó János meteorológus szerint ugyanakkor az újabb kitörésekből származó hamufelhő a következő két-három napban szinte biztosan nem éri el Magyarországot.

 Az izlandi vulkán továbbra is működik, ontja magából a füstöt és a hamut, a most kilövellt hamufelhő azonban a jelenlegi modellezés szerint dél felé indul, majd nyugatra fordul, és várhatóan nem jön Európa felé. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll, mondta. Az újabb kitörésekből származó hamufelhő a következő két-három napon szinte biztosan nem éri el Magyarországot.

Whitney Houston komppal utazott:

Whitney Houstonnak repülő helyett kompon kellett eljutnia Nagy-Britanniából Írországba egy fellépésre. A kaliforniai Indio városában megrendezett Coachella fesztiválra a brit Cribs, a skót Frightened Rabbit és a szintén brit Delphic nem tudott eljutni. A popénekes Mika sem jutott el pénteki lisszaboni koncertjére, miután Párizsban ragadt.


Rovatok