Index Vakbarát Hírportál

Tízezren vettek részt a gyászszertartáson

2010. április 17., szombat 19:10

Több mint tízezren vettek részt szombaton délután a varsói főtéren rendezett gyászszertartáson, amelyet az egy hete, a szmolenszki légikatasztrófában elhunyt áldozatok - köztük a lengyel elnöki pár - emlékére tartottak.

A háromórás megemlékezésen a beszédek mellett gyászmisét celebráltak lengyel püspökök. A varsói Pilsudski téren Lech Kaczynski lánya és ikertestvére is mellett a gyászszertartáson a volt elnök, Lech Walesa is rész vett. Akkora tömeg volt a téren, hogy többen csak a városszerte elhelyezett kivetítőkön tudták élőben követni a ceremóniát. A téren egy hatalmas oltárt állítottak fel egy fehér színű, óriási kereszttel és a 96 áldozat fekete-fehér fényképével.

A gyászszertartás idejére a tömegközlekedés ingyenes lett és a lengyel vonattársaság ingyen szerelvényeket indított Varsóba. A ceremónia idején megtiltották az alkohol árusítását.

A szombati, varsói gyászszertartás után az elnöki pár koporsóit Krakkóba szállítják, ahol ismét felravatalozzák.

A 1940-es katyni mészárlás évfordulós megemlékezésére tartó lengyel elnöki delegációt szállító Tu-154-es különgép egy hete zuhant le az oroszországi Szmolenszk reptere mellett. A tragédiában 96-an veszették életüket. Az eddigi vizsgálatok szerint a pilóta az orosz légiirányítás utasításai ellenére próbálta meg letenni a gépet a reptéren, és emiatt zuhant a fák közé a sűrű ködben.

Rovatok