Index Vakbarát Hírportál

Megnyitottak több európai repülőteret

2010. április 18., vasárnap 17:20 | aznap frissítve

Bejelentette vasárnap több európai ország, hogy részleges feloldják légtérzárlatukat, illetve megnyitják néhány repülőterüket. Német és holland légitársaságok tesztrepüléseket végeztek szombaton a hamufelhőben, az első vizsgálatok alapján a hamu nem okozott kárt gépeikben.

A vulkáni hamu csiszoló hatásával képes tönkretenni a gépek kulcsfontosságú aerodinamikai felületeit, és eltömíteni a hajtóműveket, de kárt tud tenni az elektronikában is.

Német és holland légitársaságok tesztrepüléseket végeztek szombaton az Európát beborító hamufelhőben, és közlésük szerint az első vizsgálatok alapján a hamu nem okozott kárt gépeikben.

Csaknem az egész légteret megnyitotta az északi Bergennél Norvégia, ahol közölték, hogy még vasárnap szinte biztosan újra lehet használni az ország teljes déli légterét.

Megnyitották Észak- és Kelet-Spanyolországban az összes repülőteret, beleértve például a barcelonait, amelyet vasárnap reggel zártak be - közölte a spanyol polgári légügyi hatóság. Helyi idő szerint vasárnap délután megnyílt 17 repülőtér, amelyeket korábban, a nap folyamán egymás után zártak be. A spanyol polgári légügyi hatóság előzőleg még azt közölte, hogy legalább este nyolcig maradnak zárva ezek a repterek.

Több repülőteret megnyitottak vasárnap Franciaország déli részén is. A francia polgári légügyi hatóság szóvivője azt mondta, hogy Nizza, Marseille és Bordeaux légi kikötői legalább hétfőn délután egyig újra használhatók. A további rendelkezéseket később teszik közzé. A szóvivő azt is mondta, hogy a hatóságok további hat repülőteret is megnyitottak azok közül, amelyeket vasárnaptól hétfőig zártak le. Ezek között van a kulcsfontosságú toulouse-i reptér is.

A német repülésbiztonsági hatóság bejelentése szerint vasárnap este nyolcig megnyitnak hat német repteret. Ezek a berlini Tegel és Schönefeld, az erfurti, a lipcsei, a hannoveri és a hamburgi. A frankfurti repülőtér azonban egyelőre zárva marad. Még a nap folyamán közlik, hogy ezek a megnyitott repülőterek mikortól működhetnek teljes egészében, valamint lesznek-e további repterek, amelyek engedélyt kapnak az újranyitásra.

Másfél milliárdos veszteség

Meghaladta a másfél milliárd dollárt az európai utazási ágazat eddigi vesztesége a vulkáni hamu miatt elrendelt légtérzár miatt - közölte vasárnap szakértőkre hivatkozva az AFP. A francia hírügynökség jelentése szerint minél tovább tart a légtérzárlat, annál nagyobb lesz a fenyegetés egész Európa gazdaságára, amely a globális gazdasági krízisből próbál kilábalni.

A helyzet súlyosbodása miatt az olyan nagy légitársaságok, mint a KLM vagy a Lufthansa egyre nagyobb nyomást fejtenek ki a nemzeti és az európai légügyi hatóságokra, hogy repülőiket újra indíthassák. Eközben más, kisebb légitársaságok, mint az Brussels Airlines már kormánysegítséget kértek a veszteségek miatt. Mint közölték: partnercégeik is kétségbeejtő állapotban vannak.

Egy válságtanácsadó cég, a Lewis PR becslése szerint több mint másfél milliárd dolláros veszteség érte eddig az európai utazási ágazatot, beleértve a légitársaságokat, a reptereket, a szállodákat és a hajózást. A cég szerint a leállások miatti válsághelyzet akár két hétig is eltarthat jó esetben. "Duplán súlyos helyzetben van az utazási és a szállítási iparág, hiszen télen a havazás miatt voltak nagy leállások, most pedig a hamufelhő miatt. Sok társaság az összeroppanás szélére került" - mondta Paul Charles, a Lewis PR egyik vezetője.

A JLS nevű csoport elemzője szerint még megbecsülni sem lehet a veszteségek végső összegét. "Minden nap nagy vérveszteségeket szenvednek a légitársaságok. Mindez a brit társaságoknál kezdődött, de már egész Európát elérte a jelenség"- mondta John Strickland. A Deloitte könyvvizsgáló cég szerint a "legnagyobb aggodalom amiatt van, hogy mi lesz akkor, ha elhúzódik a kitörés, pontosabban a hamufelhő áramlása Európa felé, mivel a tavalyi év is már nagyon rossz volt pénzügyi szempontból a légiközlekedési iparágban".

Rovatok