Index Vakbarát Hírportál

Aktuális információk a repülési tilalomról

2010. április 20., kedd 08:18 | aznap frissítve

A repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, hétfő késő esti állapot).

Ausztria: hétfőn reggel 5 órakor megnyílt a légtér.

Belgium: kedden reggel részlegesen újraindult a forgalom. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren még csak a tervezett járatok 50 százalékának engedik a leszállást. Százszázalékos fogadó kapacitást déltől tudnak biztosítani az érkező gépek számára.

Bulgária: a légteret megnyitották.

Csehország: hétfőn 12 órakor 48 óra időtartamra megnyitották a légteret.

Dánia: szerdán hajnalban 2 órától reggel 8 óráig ideiglenesen megnyitják a légteret. Az ország területe fölött 6400 méternél magasabban jelenleg is engedélyezett a repülés. A hatóságok ugyanakkor lezárták a Grönland déli része feletti légteret minden, hatezer méternél alacsonyabban haladó repülő számára.

Észtország: kedden továbbra is részlegesen nyitott a légtér. A tallinni repülőtér üzemeltetésének az újrakezdése este 9 óra tájban várható. Az észt főváros légterében 6 ezer és 11.500 méter fölött engedélyezett a repülés.

Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek.

Finnország: újra meghosszabbították a légtér zárlatát szerdáig.

Franciaország: az Air France francia légitársaság keddtől normális rendben indítja távolsági járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már, a párizsi Roissy és Orly repülőtérről a nemzetközi forgalom háromnegyede fokozatosan újra elindulhat. Reggel a párizsi légikikötőkből a járatok 30 százaléka szállhatott fel kül- és belföldi úti célja felé.

Hollandia: fokozatosan visszatér a normális üzemrend az amszterdami reptéren.

Horvátország: vasárnap minden reptér megnyílt.

Írország: Dublin reptere kedd este 19 óráig zárva tart. Az átrepüléseket ugyanakkor a hatezer méter feletti magasságban engedélyezik. A Ryanair szerda délig nem közlekedteti észak-európai járatait.

Izland: minden repülőtér nyitva van, de Európába nem közlekednek járatok.

Lettország: reggel 8 órakor megnyílt a légtér, majd egy órával későb az összes repülési korlátozást feloldották

Litvánia: a légteret vasárnap este megnyitották.

Lengyelország: kedden az összes repülőtér zárva marad.

Luxembourg: kedden reggel beindult a légi közlekedés.

Magyarország: Nyitva marad a magyar légtér 6 ezer méter felett és alatt is. Arról azonban a légitársaságok döntenek, hogy elindítják-e a járatokat.

Nagy-Britannia: a londoni Heathrow szerdáig zárva marad. Néhány járat felszállhatott a skóciai, illetve észak-angliai repterekről. Szó van arról, hogy kedd estétől esetleg engedélyezik a hatezer méter feletti repüléseket. Az országos légi irányítási szolgálat (NATS) kedd délelőtt közölte, hogy az újabb hamufelhő miatt a korábbi, valamelyest derűlátó légtérnyitási menetrend felülvizsgálatára kényszerült. A felhő Észak-Írország felől tart délkeletre, és éjszakára beborítja a szigetország nagy részét.

Németország: teljes káosz alakult ki a légi közlekedésben; a német légtér zárva van a menetrend szerint közlekedő járatok előtt. A légitársaságoknak ugyanakkor engedélyt adtak arra, hogy alacsony magasságban korlátozott számú utast szállítsanak, de kizárólag a német légtérben.

Norvégia: Kedd délután megnyitották a légteret. A hatóságok azonban a délnyugati reptereket zárva tartják, míg Oslóban a nemzetközi légikikötő nyitva van.

Olaszország: Kedd reggel 8 órakor a belföldi járatok számára megnyílt a két milánói repülőtér, majd sorra újraindították a forgalmat az észak-olaszországi légikikötők. Ezt követően a római Leonardo da Vinci repülőtérről is elindult az amszterdami és a prágai járat.

Oroszország: nyitva van a légtér és minden repülőtér.

Románia: hétfőn 20 órakor megnyílt a teljes légtér.

Spanyolország: tizenhét repülőtér áll nyitva.

Svájc: kedd reggel 8-kor megnyílt a légtér.

Svédország: a légtér nyitva van a Göteborg városától Stockholmig tartó országrész felett, a SAS légitársaság újra elindítja belföldi, valamint a svéd és a norvég főváros közötti közlekedő járatait.

Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér vasárnap megnyílt.

Szlovákia: a légtér szerdán hajnali két óráig nyitva lesz, ezt követően majd újraértékelik a helyzetet.

Szlovénia: kedden hajnali négy órakor részlegesen lezárták a légteret, a korlátozás délután 15 óráig volt érvényben.

Törökország: nincs korlátozás.

Ukrajna: nyitva van a repülőterek zöme, közte a kijevi Boriszpil légikikötő.

Rovatok