Index Vakbarát Hírportál

Fizetnék a temetését a szervdonoroknak

2010. április 20., kedd 15:57

Pénzbeli ösztönzéssel és a temetési költségek átvállalásával növelnék egy elképzelés szerint a szervdonorok számát Nagy-Britanniában. Sokakat felháborít a kezdeményezés, mások azt kifogásolják, hogy a szegények eladhatják szerveiket a haszon reményében. A tervezet még nem végleges, a köz véleménye fontos lehet.

A Nuffield-i Bioetikai Tanács arról kérdezné meg az embereket, etikusnak tartják-e, hogy anyagi előnyökkel kecsegtetve növeljék a szerv-, petesejt- és spermadonorok számát Angliában - írja a BBC. Az Egyesült Királyságban a legtöbb emberi szervért és szövetért ugyanis nem lehet pénzt elfogadni. A tanács nyilvános konzultációja 12 hétig fog tartani. Eredményeiket 2011 augusztusában hozzák nyilvánosságra.

A tanács többek között vizsgálni fogja, hogyan lehetne fellendíteni az  emberi test anyagainak, mint amilyen a vér vagy a sperma, adományozását. Minél több embert akarnak rávenni, hogy iratkozzanak fel a donornyilvántartóba, és nyilvánítsák ki akaratukat, miszerint haláluk után mások felhasználhatják szerveiket.

Mindezt pénzbeli juttatással vagy a temetési költségekhez való hozzájárulással, illetve olyan privilégiumok megadásával érnék el, mint például az, hogy a donorok elsőbbséget élveznek, ha életük során szervre lesz szükségük. Más nagylelkű adományokat is tervbe vettek, illetve az adományozás után köszönőlevelet küldenének a donornak, vagy ha ő már nem él, családjának.

Erkölcsi gátak

A tanács munkájában részt vevő Marilyn Strathern professzor szerint végig kell gondolni az erkölcsi kételyeket is, amelyek a leendő szervdonorokra nehezednek.

"Pénzt vagy más ösztönzést nyújtva felbátoríthatjuk az embereket arra, hogy kockázatot vállaljanak, és olyan döntéseket hozzanak, amelyek szöges ellentétben állnak meggyőződésükkel." Jelenleg a sperma és petesejtdonoroknak csak névleges ellenszolgáltatást adnak, amiből kiadásaikat fedezni tudják.

Másrészt azonban az egész rendszer az emberek adományozási kedvén nyugszik, akik a társadalom vagy szeretteik javára ajánlják fel szerveiket.

Egy másik orvos szerint a szervért cserébe adott juttatások elsősorban a szegényeket érintik. "Az ötlet, hogy élő donoroknak fizessünk a szerveikért, rémisztő és arra fogja sarkallni a szegényeket, hogy kockáztassák az életüket. A donor halála után a családnak fizetendő összeg miatt pedig sokan szeretteik halálát kívánhatják majd a családtagok közül."

Nagy a kereslet a donorokra

Az utóbbi években a szervdonorok iránti kereslet megnőtt, sőt ma már messze túlmutat a kínálaton. Ez egyrészt az idősödő lakosságnak és a gyógyszeripar fejlődésének tudható be. A sperma és petesejt-adományozások a meddőség kezelésére bevetett új eljárásoknak és gyógymódoknak köszönhetően szintén emelkednek.

Évente ezren halnak meg Nagy-Britanniában szervátültetésre várva, nyolcezer körül van azoknak a száma, akik jelenleg is szervre várnak, ám évente csak 3500 transzplantációs műtétet hajtanak végre. A petesejt-és spermadonorok száma sem elegendő, a tudósoknak pedig emberi szövetekre volna szükségük kutatásaikhoz.

Keith Rigg szervátültetésre szakosodott orvos szerint "érdekes lesz megtudni, mit gondolnak az emberek valójában". Szerinte a legföbb kérdés az, hogy valóban fognak-e fizetni bizonyos szervekért. Szervhiány miatt szerinte praxisából átlagosan 30 ember utazik külföldre szervátültetéses műtétre, főleg vesetranszplantációra. Havonta pedig nagyjából 50 nő megy mesterséges megtermékenyítésért a brit határokon túlra.

Rovatok