Index Vakbarát Hírportál

Az izlandiak szeretik a vulkánjukat

2010. április 21., szerda 13:33

"Nincs pénzünk, de van vulkánunk" feliratú pólókat árusítanak Izland fővárosában, Reykjavikban. Az izlandiak nem törődnek azzal a káosszal, amit vulkánjuk kitörése Európának okozott, ők nemzeti sztárnak tartják Eyjafjöllt.

Hiába bénította meg európai légiközlekedését Eyjafjöll, Izland szigete egyfolytában csak barátokat szerez. A sziget kisszámú lakosságát nem zavarja a káosz, amit vulkánjuk okozott - írja a Le Monde.

"Nem fogunk bocsánatot kérni azért, mert a repülők nem szállhattak fel. Semmi közünk hozzá" - mondta Ardeluf, a helyi Coca-Cola üzem egy fiatal alkalmazottja. De ugyanezt érzi a turizmusban dolgozó, 20 éves Liljar is. Mint mondja: "megkérhetem rá a vulkánt, hogy viselkedjen kedvesen, de kételkedem abban, hogy ez működne."

Ráadásul az izlandiak örülnek annak, hogy végre nem a válsággal fogják összekapcsolni szigetük nevét. "Természetesen nem mondhatjuk azt, hogy a vulkánkitörés jó dolog, de végeredményben nekünk nagyon jó reklámot csinált - értékeli a helyzetet Gudni, egy közgazdaságtant hallgató egyetemista. Már egy éve másról sem beszélt a média, mint az Icesave bankról, itt volt az ideje hogy végre másról is beszéljenek."

Mindenesetre az izlandiak büszkék arra, hogy szigetük ekkora hatással van Európára. Vannak, akik szerint az Izlandon található 250 vulkán nemzeti természeti örökségük része.

A turistákat kordonnal kell elzárni a vulkántól

A vulkánt sokan meg is látogatják, hiszen impozáns látványt nyújt a még mindig gomolygó szürke füsttel. Mellette egy négyszer négyes parkolót is kialakítottak, a hatóságoknak pedig már többször kellett figyelmeztetnie a bámészkodókat, hogy veszélyes megközelíteni a vulkánt, és hogy szigorúan tilos átmászni a rendőrség által kirakott kordonokon.

A tanácsoknak azonban nem sok hasznuk van. Fényképezőgépekkel felszerelkezve, sokan családjukkal és gyerekeikkel jönnek megnézni a látványosságot. "Életünkben csak egyszer látunk ilyet" - magyarázzák a  látogatók, akik nagyon izgalmasnak találják a helyet.

Rovatok