Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy törvénnyel tiltaná a burkát

2010. április 21., szerda 17:33

Nicolas Sarkozy francia elnök törvényt szeretne hozni a burka általános betiltására. Az elnöki szóvivő szerint a tervezetet májusban nyújtanák be miniszterek tanácsának.

A Sarkozy által szorgalmazott törvénytervezetet, mely Franciaország összes nyilvános helyén megtiltaná a fátyol viselését, májusban terjesztik a miniszterek tanácsa elé - adta hírül a Reuters .

A kérdés, amely hónapok óta borzolja a kedélyeket, a miniszterek tanácsában már napirenden volt. Sarkozy azonban úgy véli, hogy a fátyol viselése nem vallási szinten okoz problémát, hanem "a női méltóságot érinti, és elfogadhatatlan a francia társadalom számára."

Ezenkívül az elnök felülbírálta az Államtanácsnak a burka teljes betiltása ellen tett javaslatát is, mely jogi problémákra és alapvető alkotmányos elvekre hivatkozva nem engedélyezné a teljes betiltást.

"A fátyolviselésnek tilosnak kéne lennie minden nyilvános helyen, mert a női méltóség nem osztható meg ily módon" - mondta a kormányszóvivő.

Sarkozy mindehhez hozzátette: mindezt úgy kell végrehajtani, hogy "senki ne érezze magát stigmatizálva vallása vagy vallási gyakorlata miatt."

Az előzmányek messzire nyúlnak vissza

A francia parlament 2004-ben fogadta el a közoktatás vallási semlegességének fenntartására hivatott törvényt, amely tiltja a tanulók felekezeti hovatartozására „tüntetően” utaló bármely vallási szimbólum viselését az alap- és középfokú állami tanintézményekben. A törvény megalkotásakor a célpont az iszlám fejkendő volt, de a jogszabály egyaránt tiltja a keresztény elkötelezettségre utaló nagyméretű feszület, a zsidó vallás előírásainak tiszteletét tükröző kipa, illetve az iszlám hagyományokat követő muzulmán kendő viselését az állami iskolák falain belül.

Az egyéb állami munkahelyeken, például kórházakban vagy önkormányzati hivatalokban szintén tilos a női dolgozóknak a kendő viselete, de ez nem vonatkozik az ügyfelekre vagy a betegekre.

A kérdést illetően a francia politikai elit pártállástól függetlenül megosztott: a francia törvények egyrészt szigorúan szabályozzák az állam és az egyház szétválasztását, másrészt viszont a magánélet területén a szabad vallásgyakorlást védelmezik és minden diszkriminációt tiltanak.

A vita 2009 nyarán robbant ki újra, amikor André Gérin kommunista képviselő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolta a kendő betiltásának vizsgálatára.

Rovatok