Index Vakbarát Hírportál

Olajfolt fenyegeti az amerikai partokat

2010. április 23., péntek 06:53

Barack Obama amerikai elnök mindent megtesz a csütörtökön elsüllyedt fúrótoronyból a Mexikói-öbölbe ömlő olaj káros hatásainak csökkentésére. Kiderült, hogy a végzetes robbanás előtt már egy kisebb detonáció is volt a platformon, vizsgálják, hibázott-e valaki.

Fennáll a súlyos tengerszennyezés veszélye a Mexikói-öbölben, mert a csütörtökön elsüllyedt fúrótoronyból akár 1,2 millió liter olaj is kiömölhet a vízbe. Barack Obama amerikai elnök kormánya jelenlegi legfontosabb feladatának nevezte a baleset hatásainak minimálisra csökkentését.

A környezetszennyezés még súlyosabb lehet, ha az olajfolt eljut a tőle 80 kilométerre lévő louisianai partokhoz

A platformot a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég üzemeltetette, de annak tulajdonosa a houstoni székhelyű Transocean nevű amerikai vállalat volt, amelynek 140 olajkitermelő platformja van szerte a világban. A cég honlapján található adatok szerint a Deepwater Horizon nevű platform 2001-ben készült Dél-Koreában, 120 méter hosszú és 78 méter széles volt, akkora, mint egy focipálya.

Tizenegy munkást még mindig eltűntként tartanak nyilván. A munkaállomásról 111 ember menekítettek ki, tizenheten égési sérüléseket, töréseket szenvedtek, illetve füstmérgezést kaptak. Négy ember állapota súlyos.

Mint csütörtök este kiderült, a nagy robbanás előtt három órával volt egy sokkal kisebb detonáció is a platformon, amelyet egy munkás jelentett. Most vizsgálják, hogy ki hibázott abban, hogy a hatóságok nem reagáltak azonnal a bejelentésre.

Rovatok