Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta a belga király a kormányfő lemondását

2010. április 26., hétfő 20:04

Elfogadta hétfőn a belga király a kormányfő lemondását. Ez azt jelenti, hogy végképp összeomlott a koalíciós kormány, két hónappal azelőtt, hogy Belgium átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Yves Leterme kormányának megmentése érdekében napokon át tárgyalt II. Albert a miniszterelnökkel, de a palota végül elfogadta a kormány lemondását, "miután megbuktak a flamand és vallon koalíciós kabinet megmentését célzó próbálkozások".

Elfogadta Yves Leterme miniszterelnök múlt hét végén benyújtott lemondását II. Albert király Belgiumban hétfőn, két hónappal azelőtt, hogy Belgium átveszi az Európai Unió soros elnökségét. A kormányfő azért kényszerül öt hónap után távozásra, mert ötpárti koalíciója felbomlott a Brüsszel környéki szavazókörzetekkel kapcsolatos flamand-vallon vita miatt. A szövetségből a flamand liberálisok (Open VLD) léptek ki, miután a holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület (BHV) nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában.

Leterme ezt követően, múlt csütörtökön adta be lemondását, de a király eleinte nem fogadta el azt, hanem felkérte a vallon liberálisok vezetőjét, Didier Reynders pénzügyminisztert, hogy üljön le még egyszer minden érintett párt vezetőivel, és vizsgálja meg, nem lehetséges-e megmenteni a koalíciót, és tárgyalás útján rendezni a hosszú politikai gyökerekkel rendelkező problémát.

Reynders hétfő délelőtt még úgy nyilatkozott, "összegyűltek azok az elemek", amelyek révén újra felvehetik a tárgyalásokat. Délután azonban Leterme azzal látogatott el a királyhoz, hogy megerősítse lemondását, amelyet II. Albert ezúttal elfogadott, "miután megbuktak a flamand és vallon koalíciós kabinet megmentését célzó próbálkozások". Az uralkodó egyúttal azt kérte Letermétől, hogy az új kabinet megalakításáig kormánya ügyvivőként maradjon a helyén. Várható, hogy a kormány lemondása miatt előrehozott választásokat kell kiírni az országban.

A belga kormányfő a múlt csütörtökön mondott le, miután a kormánykoalíció egyik fontos flamand pártja visszavonta a kormány támogatását, amivel lényegében megbuktatta a kabinetet.

A válságot kiváltó BHV választókerület ügyében a flamandok azt követelték: a nyelvi határok mentén vágják ketté a kerületet, és így biztosítsák, hogy a kétnyelvű Brüsszel körüli Flandriában csak flamand pártokra lehessen szavazni - beleértve a főváros határain kívüli agglomerációban kisebbségben élő vallonokat is. II. Albert király Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnököt bízta meg azzal, hogy mindkét nagy közösséget kielégítő megoldást találjon, de a flamand Dehaene múlt hét elején ismertetett javaslatait a vallonok nem fogadták el.

A belga politikai válság komolyan sújtja az Európai Uniót is, és nem csak azért, mert Brüsszel az EU, sőt a NATO politikai tanácsának központja, hanem mert július 1-től Belgium lesz az EU soros elnöke. A királynak most rövidtávra kellene találnia egy kormányozni képes politikust, aki a koalíciós partnerek számára még elfogadható.

A belgiumi kormányválságnak magyar vonatkozása is van abból a szempontból, hogy júliustól decemberig Belgium adja majd az Európai Unió elnökségét annak a másfél éves ciklusnak a részeként, amelyben Spanyolországgal és Magyarországgal közös program keretében irányítják az EU munkáját. Belga részről azonban a válság kezdete óta igyekeztek megnyugtatni a partnereket arról, hogy a belpolitikai vita az uniós munkában nem jelent fennakadást.

Rovatok