Index Vakbarát Hírportál

Jaroslaw Kaczynski elnöknek jelölteti magát

2010. április 26., hétfő 15:15

Jaroslaw Kaczynski, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) jelöltjeként indul a június 20-án esedékes lengyel elnökválasztáson, jelentette hétfőn a lengyel média. A repülőgép-szerencsétlenségben meghalt államfő, Lech Kaczynski ikertestvére a Pis honlapján megerősítette indulási szándékát.

Jaroslaw Kaczynski azt közölte, hogy személyes fájdalma és gyásza ellenére megméretteti magát az államfőválasztáson, hogy folytassa testvére küldetését.

Lech Kaczynski feleségével és több mint 90 fős kíséretével április 10-én vesztette életét, amikor az államfő lengyel politikai, katonai és egyházi vezetőket szállító Tu-154-es gépe a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant. A küldöttség a szovjet belügyi titkosrendőrség által 1940-ben kivégzett lengyelek emlékét megörökítő katinyi (Katyn) emlékhelyre tartott.

Az elnökválasztáson jelenleg a legtöbb esélye a győzelemre a kormányon lévő Polgári Platform (PO) jelöltjének, Bronislaw Komorowskinak van, aki a parlament elnökeként az ügyvezetői államfői teendőket is ellátja.

Jaroslaw Kaczynski 2006-2007-ben lengyel kormányfő volt. Pártja 2007-ben elveszítette a választásokat a pragmatikus liberálisnak tartott, Donald Tusk vezette Polgári Platformmal szemben.

A PiS a jobboldali kormánykoalíció vezető pártjaként szembehelyezkedett a lengyel politikai és üzleti elittel, feszült viszonyba került az Európai Unióval, valamint Németországgal és Oroszországgal.

Rovatok