Index Vakbarát Hírportál

Megakadályozták a nők felvonulását

2010. április 26., hétfő 10:39

Kubai politikai foglyok feleségeit és anyáit akadályozták meg abban, hogy Havannában felvonuljanak. A Fehér Hölgyek nevű csoportot a tömeg tartóztatta fel. Raul Castro elnök szerint mindez a nyugati hatalmak műve.

Az incidens akkor történt, amikor a hat nő megpróbálta megtartani heti összejövetelét a vasárnapi mise után. A fehérbe öltözött asszonyokat dühödt tömeg vette körül, majd az utcából egy parkba szorították őket - írja a BBC.

A nők, akik férjeiknek és fiaiknak kérnek szabadságot, hét órán keresztül álltak némán, miközben a tömeg forradalmi jelszavakat és sértő megjegyzéseket kiabált nekik. Ezalatt az idő alatt mindvégig állva maradtak, és csak halkan válaszoltak támadóik szitkozódására.

A Fehér Hölgyek már több éve megtartják heti összejövetelüket, a kormánypártiak pedig már korábban is megpróbálták őket ebben megakadályozni. A múlt hónapban a rendőrség is segített nekik, mert, mint mondták, a nőknek nincs engedélyük a felvonulásra.

A felvonulás általában nagyon kevés embert érdekel, az asszonyok szimpatizánsainak száma pedig még ennél is kevesebb. Az ilyen megfélemlítés és erőszak azonban súlyos károkat okoz Kuba külföldi megítélésének.

A nők meneteit ugyanis nyugati diplomaták is figyelemmel kísérik, és kaptak már szóbeli támogatást az USA-tól és az Európai Uniótól is. A kubai elnök, Raul Castro szerint a nyugati országok provokálnak ilyen incidenseket, hogy hiteltelenítsék Kubát.

Rovatok