Index Vakbarát Hírportál

Az olajfolt elérheti a floridai strandokat

2010. április 27., kedd 17:22

Napokon belül elérheti az amerikai partokat az elsüllyedt fúrótorony után a vízbe kerülő olajfolt, szakértők szerint ilyen hamar nem fogják tudni eltávolítani. Ha nem sikerült elzárniuk egy biztonsági szelepet, akkor még hetekig tarthat a környezeti katasztrófa megállítása.

Lassan mozgó környezeti katasztrófának nevezték az MSNBC hírtelevízió keddi tudósításában a Mexikói-öbölben a tenger felszínén észak felé úszó olajszennyeződést, amely a hétvégére elérheti a partokat. Szombaton derült ki, hogy mégis szivárog az olaj a csütörtökön elsüllyedt kitermelő platform egy vezetékéből, és a szivárgást azóta nem sikerült megszüntetni.

A parti őrség nagyon súlyos szivárgásról beszélt, tájékoztatásuk szerint napi ezer hordó (159 ezer liter) olaj ömlik a vízbe. Az olajfolt már ötezer négyzetkilométer felületű, nagyjából ötven kilométerre van a partoktól, és az északnyugati szél is a szárazföld felé sodorja. Szakértők szerint lehetetlenség a szennyeződést néhány nap alatt eltávolítani, így az a hét végére elérheti a partokat.

A szennyeződés Louisiana, Mississipi és Alabama partjain kívül Florida fehér homokos strandjait is fenyegeti. A több száz mérföldnyi partszakasz delfinek, tengeri madarak lakóhelye, halász- és turistaövezet.

Miközben a tisztítást végző hajók mindent megtesznek azért, hogy megszüntessék a szennyeződést, a tengerfenéken, mintegy 1500 méteres mélységben távirányítású hajókkal igyekeznek elzárni az olajkút egyik 450 tonnás biztonsági szelepét. Ha ez nem sikerül, akkor elképzelhető, hogy újabb kutat kell fúrni az olaj útjának elterelésére, ez viszont újabb hetekbe telhet.

A Deepwater Horizon nevű platformot a British Petroleum (BP) brit olajcég üzemeltetette, amely tulajdonosa a Transocean nevű amerikai vállalat. Előző kedden nagy robbanás történt, a fúrótorony pedig kigyulladt. Tűzoltóhajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat, de nem sikerült elkerülniük, hogy a fúrótorony csütörtökön elsüllyedjen.

A The New York Times értesülése szerint a parti őrség, a BP és a szövetségi hatóságok részéről több mint ezer ember dolgozik az olajszivárgás megszüntetésén, és a szennyeződés eltakarításán. Az újság szerint hónapokba fog telni, amíg kiderítik hogy mi okozta a kitermelő platform balesetét.

Rovatok