Index Vakbarát Hírportál

Töretlen a brit liberálisok népszerűsége

2010. április 27., kedd 18:07

Tartósnak tűnik a brit liberálisok váratlan előretörése, az eddigi örök harmadik parlamenti erő ugyanis a május 6-i brit választások előtt alig egy héttel továbbra is a második helyen áll a népszerűségi listákon.

A ComRes közvélemény-kutató, amely a The Independent című vezető liberális brit napilap megbízásából készít heti kimutatásokat, kedden ismertetett új felmérésében kétpontos erősödés mellett 31 százalékos támogatottságot jelzett a Liberális Demokratáknak, és kétpontos veszteséggel 32 százalékot a Konzervatív Pártnak. A kormányzó Munkáspárt változatlanul 28 százalékkal a harmadik.

Az ICM friss közvélemény-kutatásában 30 százalékos a liberális tábor, a toryknak 33 százalékuk, a Labournek szintén 28 százaléka van, az arányok itt nem változtak az előző hetihez képest.

Az előrejelzések szerint a brit parlamentáris rendszerben rendkívül ritka koalíciókényszer állhat elő, vagy új választások kiírására lesz szükség.

Nick Clegg, a liberálisok első embere már utalt arra, hogy választási patthelyzet esetén megfontolná a koalíciós tárgyalásokat a Munkáspárttal, ám világossá tette, hogy ha a Labour a szavazatarányok alapján a harmadik helyre kerül, nem tudja elképzelni, hogy Gordon Brown maradjon a kormányfő.

A liberális párt, amelynek támogatottsága a korábbi években 17-20 százalék körül mozgott, az elmúlt hetekben hirtelen kitört ebből sávból, és azóta mindegyik felmérés 30 százalékhoz közeli, sőt feletti népszerűséget mutat nekik. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a brit választási kampányok történetében először megrendezett miniszterelnök-jelölti televíziós vitákon Cleggnek sikerült meggyőzően szerepelnie.

Rovatok