Index Vakbarát Hírportál

A belga képviselőház betiltotta a burkát

2010. április 29., csütörtök 21:27

Várhatóan a szenátus is jóvá hagyja a burka és nikáb viselését betiltó törvényt, amelyet a belga képviselőház csütörtökön nagy többséggel megszavazott. A nyilvános helyeken nem lehet majd ruházattal részben vagy egészben úgy elfedni az arcot, hogy az már azonosíthatatlan legyen.

A belga parlament képviselőháza csütörtökön megszavazta azt a törvényt, amely nyilvános helyeken megtiltja a muzulmán nők arcát elfedő hagyományos öltözet, a burka és a nikáb viselését. A tilalom nem csupán a közintézményekre, hanem minden közterületre és a nyilvánosság számára elérhető helyre, így az utcára és az üzletekre is vonatkozik, ezzel pedig egyedülállónak számít Európában.

Kivételt jelenthetnek a nyilvános ünnepi rendezvények, azokat azonban előbb engedélyeztetni kell a helyi önkormányzatnál.

A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus is megszavazza. Ez júniusban vagy júliusban várható, és a pártok álláspontjának ismeretében nem lehet arra számítani, hogy a felsőház megvétózná az alsóház döntését. A képviselőházban mindössze ketten tartózkodtak, mindenki más igent mondott a tilalomra.

A szabály megszegését 25 eurós pénzbírsággal vagy hét napi elzárással szankcionálnák.

A tilalom nem nevezi néven a burkát és a nikábot - az előbbi az egész testet elfedő viselet, az utóbbi pedig az arcot eltakaró kendő -, hanem azt mondja ki: ruházattal tilos az arcot részben vagy egészben úgy elfedni, hogy az már azonosíthatatlanná teszi azt.

Egyelőre nem lehet megítélni, hogy a törvény mekkora felzúdulást válthat ki az ország egyre növekvő lélekszámú, elsősorban Marokkóból, Algériából, illetve Tunéziából érkezett muzulmán lakosságánál. A hagyományos muszlim viseletet ugyanis eddig is meglehetősen ritkán lehetett látni Brüsszelben.

A döntés érdekessége, hogy a parlament képviselőháza akkor tudott egységesen dönteni a tilalomról, amikor Belgiumban belpolitikai válság van, szétesett a kormány, mert a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni egymással egy nyelvileg vegyes választókerület kettéválasztásában.

A burka- és nikábviselési tilalmat egyfelől azzal az érvvel támasztják alá, hogy ezek a viseletek a nő alávetettségét mutatják, a másik indoklás szerint pedig a terrorizmus ellen küzdő biztonsági szerveket adott esetben zavarja, ha nem látják az elfedett muzulmán női arcot.

Rovatok