Index Vakbarát Hírportál

Brown bigottozásán bukhat el a Munkáspárt

2010. április 29., csütörtök 20:55

Gordon Brown brit miniszterelnök bigottnak nevezte a Munkáspárt egyik szavazóját, amit a bekapcsolva felejtett mikrofon miatt több tévétársaság is felvett. A megjegyzés miatt kialakult botrány komolyan veszélyezteti a Munkáspárt esélyeit a május 6-i parlamenti választásokon, amelyen a rendkívül szoros verseny miatt a legkisebb hiba is sokba kerülhet.

A Munkáspárt választási győzelme, de akár a második helye is múlhat Gordon Brown brit miniszterelnök szerdai megjegyzésén. Brown vidéki kampánykörútjának egyik állomásán bigottnak nevezett egy magát munkáspárti szavazónak mondó asszonyt, aki a kelet-európai bevándorlók miatt aggódott.

A botrány a legrosszabkor jött Brownnak, akinek a csütörtök esti utolsó tévévitában a gazdasági kérdésekben kellett remekelnie két ellenfelével szemben, miközben az egész brit sajtó a "Bigot-gate"-től volt hangos. Az első gyorsfelmérések szerint az utolsó vitát a toryk vezetője, David Cameron nyerte>>>

A tévétársaságok élőben közvetítették, amint a 65 éves Gillian Duffy azt mondta, hogy szerinte a kelet-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalók a britektől veszik el a munkahelyeket. A beszélgetésről készített felvételen Brown mosolyogva, barátságosan válaszol neki, ugyanakkor autójába beszállva nem vette észre, hogy bekapcsolva maradt a mikrofonja.

"Ez katasztrófa volt. Nem lett volna szabad hozzám engedni azt a nőt. Kinek az ötlete volt ez?" - morgolódott az autóban. "Mindenfélét. Ő olyan bigott nő, azt mondta, hogy munkáspárti" - válaszolta tanácsadói kérdésére, hogy mit mondott neki Duffy.

A kormány később azt állította, hogy Brown felhívta telefonon az asszonyt, de még személyesen is felkereste, és bocsánatot kért tőle.

Az Independent elemzője szerint a leginkább az rengethet meg egy pártot, ha a választók elveszítik azt az illúziójukat, hogy a politikusok minden egyes választót tisztelnek. Brown kampánya ráadásul éppen a választókkal közvetlenül beszélgető politikus formájában próbálta újra megszerettetni a népszerűtlen miniszterelnököt.

A Munkáspártnak különösen rosszul jött Brown megjegyzése, mivel egy héttel a május 6-i parlamenti választások előtt több felmérésben nemcsak a konzervatívok, de a korábban örök harmadik liberálisok is megelőzik őket. Az egyaránt 30 százalék körüli eredményre jósolt három párt között csak néhány százalék a különbség, ezért bármilyen kisebb botrány is komoly következményekkel járhat, márpedig Brown szerdai megjegyzését az összes tévé, rádió és újság is vezető hírei között hozta.

Rovatok