Index Vakbarát Hírportál

A szélsőjobboldal ellen tünetettek Németországban

2010. május 1., szombat 19:31

A neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szervezésében szélsőjobboldali tüntetők az ország több városában felvonulásokkal igyekeztek megzavarni a május elsejei rendezvényeket, a politikai pártok, különböző társadalmi szervezetek, továbbá baloldali csoportok ugyanakkor ellentüntetésekkel akadályozták meg ezt. Berlinben a rendőrség több mint 200 neonácit vett őrizetbe.

A szélsőjobboldal elleni országos megmozdulássá vált május elseje Németországban. A rendőrség az ország több nagyvárosában, mindenekelőtt Berlinben és Hamburgban felkészült a  tüntetésekre, így a szélsőséges csoportok közötti összetűzésekre is.

Az alkotmányvédelmi hatóságok már május 1. előestéjén arra figyelmeztettek: a szélsőjobboldal - amelynek vezető ereje az idegenellenességet és az antiszemitizmust zászlajára tűző NPD - különböző megmozdulásokkal igyekszik megzavarni a május elsejei rendezvényeket.

Az ország több városában, köztük Berlinben, Hamburgban és Würzburgban ezrek tüntettek a szélsőjobboldal ellen. A rendőrség mindenütt nagy erőket vont össze, egyedül Berlinben több mint 3000 rendőrt helyeztek készültségbe. A német hatóságok szombat estig Berlinben mintegy 250 szélsőjobboldali személyt vettek őrizetbe, mivel előre be nem jelentett tüntetésen vettek részt.

A rendőrség ugyanakkor megakadályozta a baloldal, illetve a különböző balos csoportok - szintén be nem jelentett - ellentüntetéseit is. Ennek keretében a többi között több olyan, úgynevezett ülőblokádot is feloszlatott, amelyek keretében a résztvevők a szélsőjobboldali szervezetek megmozdulásait igyekeztek ellehetetleníteni. Így "felállították" Wolfgang Thiersét,  a német parlament szociáldemokrata alelnökét is, aki több más politikussal együtt ugyancsak a szélsőjobboldal ellen tüntetett.

A német szakszervezeti szövetség, a DGB központi rendezvényét Essenben tartotta. A május elsejei megmozdulás középpontjában a jelenlegi gazdasági, illetve pénzügyi válság tanulságainak levonását, illetve a minimálbér bevezetését célzó követelés állt.

Rovatok