Index Vakbarát Hírportál

Gyanús férfit vett fel a térfigyelő New Yorkban

2010. május 3., hétfő 16:03

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy köze volt-e a merényletkísérlethez, vagy csak szemtanú az a negyvenes férfi, akit vasárnap este vett fel egy térfigyelő kamera New Yorkban. Egy másik felvételen egy futó ember látható, mindkettőjüket keresik. A hatóságok szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy a tálibok felelősek az autóba rejtett pokolgépért.

A New York-i merényletkísérlet ügyében a hatóságok egy negyvenes éveiben járó fehér férfit keresnek, akinek mozgását rögzítette a helyszínhez közeli térfigyelő kamera, erősítette meg hétfőn Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter a CNN-nek.

Lehet, hogy szemtanú volt

A biztonsági videokamera a gyanúsan viselkedő férfit fél háztömbnyire észlelte attól a helytől, ahol a robbanószerkezettel megpakolt terepjáró állt. A hatóságok által nyilvánosságra hozott 19 másodperces felvételen egy vékony testalkatú ember látható, amint leveti sötét ingét, amelyet egy zsákba tuszkol. Kétszer lopva hátranéz a válla fölött, és a zsákkal együtt kimegy a képből a járdán.

"Lehet, hogy szemtanú volt, talán észrevett valamit, esetleg köze volt a dologhoz, nem tudjuk, még korai volna feltételezésekbe bocsátkozni" - mondta Napolitano. Hozzátette, hogy azonosítani szeretnék a férfit és beszélni akarnak vele.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök sem nevezte gyanúsítottnak a videón látható férfit. Kelly azt mondta, hogy még hétfőn közzétesznek egy második videofelvételt is, amelyet egy turista készített egy futó emberről az eset idején.

A nyomozók alapos átvizsgálják azt az 1993-as Nissan Pathfinder terepjárót, amelyet szombat este a Times Squre-en fel akartak robbantani, és a benne talált házi készítésű robbanószerkezetet is kielemzik.

Nincs bizonyíték arra, hogy a tálibok voltak

Vasárnap késő este Hakimullah Mehszúd pakisztáni tálibvezér mozgalma  egy videón magukra vállaltak a New York-i merényletkísérletet. Hétfőn aztán a hónapokig halottnak hitt Hakimullah Mehszúd egy hónapon belül támadásokat ígért amerikai nagyvárosok ellen egy olyan felvételen, amely feltehetően április 4-én készült.

Az amerikai hatóságok ugyanakkor azt mondták, hogy egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy valóban tálibok állnának az egyik autóban észrevett robbanószerkezet elhelyezése mögött. Szerintük Mehszúd csoportjának nincs meg a kellő szervezeti háttere egy ilyen támadás megszervezéséhez, és egyébként is gyakran vállal magára olyan terrortámadásokat, amelyekhez nem sok köze van.

Michael Bloomberg polgármester azt mondta, hogy nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy a merényletkísérlet az al-Kaida szervezethez, a tálibokhoz vagy valamely egyéb csoporthoz köthető. Napolitano és Kelly szerint egyelőre azt sem tudni, hogy a meghiúsult támadás egyetlen személy műve, vagy egy csoport áll a háttérben.

Rovatok