Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélhetik a mumbai merénylőt

2010. május 3., hétfő 12:42

Egy indiai bíróság bűnösnek találta a mumbai merénylet elkövetőinek egyetlen túlélőjét, az ügyészség halálbüntetést kért Kaszabra. Kedden az ítélethirdetésnél derül ki, hogy Kaszab életfogytiglanit kap, vagy halálra ítélik.

Emberölésben és India elleni háborús cselekményekben bűnösnek találta egy indiai különbíróság a mumbai terrortámadást végrehajtó tízfős csoport egyetlen életben maradt tagját. Az ítéletet kedden hirdetik ki, a vádlottat halálra is ítélhetik.

A tízfős kommandó három napig támadott több célpontot a városban, a két luxushotelnél, egy étteremnél, a vasúti pályaudvaron és egy zsidó központnál kitört tűzharcoknak és robbantásoknak összesen 174 halálos áldozata volt.

Mohamed Adzsmal Kaszabot 2009. áprilisban állították bíróság elé, a 86 vádpont között szerepelt az India elleni hadviselés, gyilkosság és emberrablás is. A perben 610 tanút hallgatott meg a bíróság. A férfi a tárgyalás kezdetén még nem vallotta magát bűnösnek, de később elismerte, hogy ő volt az egyike annak a két támadónak, akik a pályaudvaron nyitottak tüzet. Azon a helyszínen 52 emberrel végeztek a merénylők.

Az ügyben két indiait is bíróság elé állítottak, mert a gyanú szerint logisztikai támogatást adtak az akcióhoz, de végül felmentették őket.

A mumbai merénylet miatt pakisztáni őrizetben van a Laskar-e-Taiba (LiT) iszlamista szervezet több tagja is, de az ügyükben egyelőre nem döntöttek. Pakisztán eleinte tagadta, hogy bármilyen köze volt a terrortámadáshoz, de később elismerte, részben a területén tervelték ki az akciót, majd vádat emelt hét ember - köztük a LiT feltételezett vezetője - ellen.

Rovatok