Index Vakbarát Hírportál

Húszmilliót tűztek ki kirgiz vezetők fejére

2010. május 3., hétfő 13:16

Az átmeneti kormány magas pénzjutalmat ígér az elűzött Bakijev elnök alatt fontos kormányzati pozíciókat betöltő tisztviselők elfogásában segédkezőknek. A keresett emberek többsége Bakijev rokona, de köztük van a kormányőrség több vezetője is.

A kirgiz átmeneti kormány húszezertől százezer dollárig (4-20 millió forintig) terjedő pénzjutalmat tűzött ki azoknak, akik segítséget nyújtanak a múlt hónapban megbuktatott Bakijev-rezsim több magas rangú vezetőjének kézre kerítésében. A kormány garantálja a névtelenséget az informátoroknak, jelentette be az átmeneti kormány sajtóosztálya.

A keresett személyek listáján szerepel a megbuktatott elnök testvére, Dzsanibek Bakijev, aki a kormányőrség parancsnoka volt, az elnök kisebbik fia, Makszim Bakijev, aki a központi fejlesztési, beruházási és innovációs hivatalt vezette az előző kormányzat idején, továbbá Kurmanbek Bakijev volt államfő két másik fivére, Kanibek és Ahmatbek. Jutalmat kapnak azok az állampolgárok is, akik segítséget nyújtanak Ihor Csugyinov és Danijar Uszenov volt kormányfők elfogásához. Körözést adtak ki Makszim Bakijev több munkatársa, a volt energiaügyi miniszter, valamint a kormányőrség több vezetője ellen is.

A kirgiz rendvédelmi szervek gyanúja szerint a körözött személyek közreműködésével jelentős anyagi kárt okoztak Kirgizisztánnak Kurmanbek Bakijev elnöksége alatt, és közülük többen részesek voltak abban, hogy április 7-én Biskek főterén tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre. Április 7-én a rendőrök és tüntetők közötti összecsapásban 85 ember halt meg, ezerötszázan megsebesültek.

Rovatok