Index Vakbarát Hírportál

Ismét megnyitották az ír és a brit légteret

2010. május 4., kedd 19:34 | aznap frissítve

Írország és Nagy-Britannia megnyitotta teljes légterét, miután ideiglenesen repülési tilalmat rendeltek el az izlandi vulkáni hamu miatt. Az átmeneti légtérzár több ezer embert akadályozott meg abban, hogy elutazzon, köztük az ír közlekedési minisztert, aki Brüsszelbe repült volna, hogy az áprilisi káosz következményeiről tárgyaljon uniós kollégáival.

A légtérzár feloldásával egy időben az ír hatóságok és az egyik légitársaság arra figyelmeztettek, hogy további fennakadások lehetnek. Az írországi légikikötőket reggel hétkor zárták le az izlandi vulkánkitöréstől származó hamufelhő veszélye miatt. A repülőterek reggeli lezárásakor már valószínűsítették, hogy a korlátozás csak kora délutánig lesz érvényben.

A brit repülési hatóság hétfő este 18 órakor zárta le a Skócia partjaitól északnyugatra fekvő Hebridák szigetcsoport légterét. Az újabb korlátozásra azért volt szükség, mert Izland fölött megváltozott a szélirány, és ez az Eyjafjallajökull tűzhányó hamufelhőjét újra dél-délkeleti irányba sodorja.

A vulkán kitörése április közepén teljes repülési káoszt okozott a világban. Az európai légiforgalom biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szerint április 15. és 21. között több mint százezer járatot töröltek és tízmillió utas nem tudott útnak indulni. A légitársaságok vesztesége a vállalatokat tömörítő nemzetközi szövetség, az IATA szerint meghaladta a 1,3 milliárd eurót.

Mind az ír, mind a brit polgári légügyi hatóság kedden arra figyelmeztetett, hogy korlátozó intézkedések várhatók a továbbiakban is, ha megint kedvezőtlen lesz a szélirány. Az izlandi egyetem geofizikusa, Bryndis Brandsdottir azt mondta, hogy a vulkán hamukibocsátási mennyisége vasárnap kissé nőtt, de aztán csökkenni kezdett.

Nem sokkal később a brit polgári légügyi hatóság bejelentette, hogy szerdán reggel lezárják Skócia és Észak-Írország teljes légterét, mert az előrejelzések szerint a hetek óta tartó izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője éri el a térséget. Az előrejelzésekből az is valószínűsíthető, hogy szerdán a hamufelhő továbbterjed dél felé, és érinthet északnyugat-angliai repülőtereket is.

Rovatok