Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmussal vádolják az autóbombás férfit

2010. május 4., kedd 16:39 | aznap frissítve

Terrorizmus és tömegpusztító fegyver használata miatt emelnek vádat az ellen a pakisztáni-amerikai férfi ellen, akit a New York-i autóbombás merényletkísérlet gyanúsítottjaként vettek őrizetbe, közölte az amerikai igazságügy-miniszter.

"Terrorista összeesküvés történt azzal a céllal, hogy amerikaiakat öljenek meg az ország egyik legforgalmasabb helyén" - mondta Eric Holder.

A letartóztatott férfi - aki egy korábbi rendőrségi közlés szerint beismerte, hogy ő akarta felrobbantani a terepjárót a Times Square-en - együttműködik a hatóságokkal, hasznos információkkal szolgált a nyomozóknak. Megerősítette, hogy a férfi azt mondta, részt vett a merénylet végrehajtásában.

Egy újságírói kérdésre válaszolva azt nem tudta megerősíteni, hogy az ügy szálai Pakisztánig nyúlnak-e, és hány személyt tartóztattak le az ázsiai országban a merényletkísérlet kapcsán.

Azt mondta, a hatóságok mindent el fognak követni azért, hogy a felelősöket bíróság elé állítsák. Ezzel megfigyelők szerint arra utalt, hogy további letartóztatások lehetségesek.

Nemrég kapott állampolgárságot

A pakisztáni születésű Faisal Shahzad 2009 áprilisában lett honosított állampolgár, akkor átesett a szükséges bűnügyi és nemzetbiztonsági vizsgálatokon. A hatóságok most sorról sorra átnézik állampolgársági kérelmét, azt vizsgálva, vajon hazudott-e valamiről.

A harmincéves férfit hétfőn éjszaka vették őrizetbe a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtéren, egy Dubajba induló járat - az Emirates nevű arab légitársaság gépének - fedélzetén. Letartóztatása az utolsó pillanatban történt; a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI emberei már a kifutópálya felé tartó repülőgépet állíttatták meg, és szállították le róla a férfit. Az is gyanút keltett, hogy a férfi a repülőtér felé tartva foglalta le jegyét, és készpénzzel fizetett.

John Pistole, az FBI igazgatóhelyettese azt mondta, hogy Shahzad neve hétfőn, néhány órával a letartóztatása előtt felkerült a terrorellenes repülési tilalmi listára. A hatóságok állítólag nyomon követték a férfi mozgását, csak megvárták, mit tesz, és menekülési kísérlete is bizonyítékul szolgált ellene.

Pistole megerősítette azt a szakértői véleményt, hogy a terepjáróba rejtett robbanószerkezet "nem tűnik egy tapasztalt pokolgépkészítő munkájának (...) nem a legtökéletesebb szerkezet". Korábban szakemberek úgy foglaltak állást: a házi készítésű bomba azért nem robbant fel, mert rosszul összeállított, gyengén megtervezett szerkezetről volt szó.

Az amerikai nyomozó hatóságok gyorsan, a szombat esti merényletkísérlet után 53 órával elfogták az elkövetőt.

A rendőrfőnök mindent bekamerázna

Raymond W. Kelly New York-i rendőrfőnök kijelentette: Manhattanben minden utcát és járdát be kell kamerázni a 34. utcától északra, egészen a Central Parkig.

Az NBC által megszólaltatott szakértő szerint a bekamerázás elrettentheti a potenciális merénylőket.

John Cutter, a New York-i rendőrség terrorellenes csoportjának korábbi főnöke kifejtette: egy szervezett terrorcsoport előzetesen felméri a terepet, és nem kockáztatja az akció sikerét egy sűrűn bekamerázott helyen, hiszen tudják, hogy elkaphatják őket.

Michael Bloomberg New York-i polgármester kijelentette: "nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek".

Rovatok