Index Vakbarát Hírportál

Teokrácia lesz Irakban

2010. május 5., szerda 17:31

A két síita párt kormányszerződése drámai módon megnöveli a klérus befolyását.

A síita főpapok kezében lesz a végső döntés az iraki belpolitikában annak a megállapodásnak az alapján, amelyet két síita párt kötött az új kormány megalakításáról - jelentette szerdán az amerikai hírügynökség, amely hozzájutott a dokumentum egy példányához.

A szerződő felek - Núri al-Máliki kormányfő Jogállamiság nevű listája és az Iraki Nemzeti Szövetség - írásban vállalták, hogy a vitás kérdések eldöntését Ali asz-Szisztáni nagy ajatollahra bízzák. Övé lesz a végső szó a két fél vitáiban, és az útmutatása kötelező érvényű - mondták ki a dokumentumban, amelynek megkötését a szomszédos, papi uralom alatt álló Iránban régóta szorgalmazták. Asz-Szisztáni az iraki síiták legtekintélyesebb lelki vezetője, akit külföldön is elismernek. A síita politikusok eddig is gyakran fordultak hozzá tanácsért, de ennek szerződéses kötelességgé tétele drámai módon megnöveli a klérus befolyását.

A megállapodás más módon is csökkenti a leendő kormányfő mozgásterét: megköveteli a konzultációt minden döntéséről a koalíciós partnerrel, és a politikai kérdések előzetes megvitatását a két tömb tagjaiból megalakuló bizottságokban. A kormány megalakításához nem lesz szükség szunnita pártok szavazataira.

A koalíciós megállapodással kiszorul a leendő kormányból Ijád Allávi volt miniszterelnök szektahatárokon átnyúló Iraki Blokkja, amely pedig az élen végzett a március 7-i parlamenti választáson. Elemzők szerint a szövetség a szunnita felekezet mellőzéséhez, és a szektariánus erőszak feléledéséhez vezethet.

Rovatok