Index Vakbarát Hírportál

Mecset épülne a volt World Trade Center közelében

2010. május 7., péntek 13:06

Megosztja a manhattanieket az a terv, mely szerint az egykori World Trade Centertől nem messze építene mecsetet és kulturális központot a helyi iszlám közösség. Az áldozatok hozzátartozói közül vannak, akik támogatják, sokan viszont álszentségnek tartják az ötletet.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás helyszínétől alig két háztömbnyire tervezett mecset ötlete heves vitát robbantott ki a helyi lakosok és az áldozatok hozzátartozói között - írja a CNN.

A Cordoba House néven futó projekt egy közösségi központot hozna létre, melyben mecset, színházi központ, tornaterem, utcszoda és más közösségi helyiségek is lennének. A projekt az American Society for Muslim Advancement (ASMA) és a Cordoba Initiative együttműködése.

Nincs szükségük jóváhagyásra

A két csoport már bemutatta elképzeléseit a Manhattani Városi Bizottság egy részének szerda este. Ro Sheffe, a bizottság egy tagja, aki részt vett a találkozón, azt mondta, az építtetőknek nincs rá szüksége, hogy megkapják a bizottság jóváhagyását.

"A telek már az övék, és a terveik nem ütköznek a területen érvényben lévő építési szabályokkal - mondja Sheffe. Csak azért jöttek hozzánk, hogy kikérjék a véleményünket és hogy tudassák velünk a terveiket. Ez teljesen önkéntes lépés volt részükről."

A bizottság 12 tagja, akik részt vettek a találkozón, a név nélküli szavazás során a terv támogatására voksoltak.

Daisy Khan, az iszlám közösség igazgatója szerint bár központjuk muszlim irányítás alatt működne, de a közösség egészét szolgálná.

"Valódi közösségi érzésük lesz. Ünnepelhetik az Egyesült Államok sokszínűségét csakúgy, mint az iszlám vallásét - mondja Khan. A központ arra is szolgál majd, hogy megerősítsük azoknak az iszlámoknak a hangját, akiknek nincs semmi közük a szélsőséges vallási ideológiákhoz. A központ ellen fog állni a szélsőségeknek.

Khan szerint a központ kettős célt szolgál, mivel a növekvő muszlim közösség igényeit is kielégíti. "Eljött az ilyen központok ideje, mert az iszlám vallás mára amerikai vallássá lett. "

A városi bizottsági tag, Sheffe azt mondja, a helyi lakosoknak is rendkívül nagy szükségük van a központra, mert egyre több ember költözik a belvárosnak ebbe a részébe, és nekik a lakossági szórakozóhelyek hiánya problémát okoz.

Sokan képmutatásnak tartják a mecsetépítés gondolatát

A projektet azonban nem mindenki támogatja. A szeptember 11-én elhunytak családtagjai és barátai is megoszlanak a kérdésben.

"Én azt gondolom, hogy helyes dolog, amit tesznek - mondja Marvin Bethea, aki rohammentősként dolgozott a merénylet helyszínén. 16 barátomat vesztettem el ott. De szeptember 11-én a muzulmánok közül is sokan meghaltak ott. Ez a mecset a bizalom jele lehetne, azé, hogy nem ítélünk el minden muszlimot, hiszen a muszlimok akik ezt tették, szélsőségesek voltak."

Herbert Ouida, aki a fiát vesztette el a merényletben, szintén támogatja a projektet. "Megértem a többiek haragját, keserűségét és gyűlöletét, de ez csak még több gyűlöletet szül" - mondja.

Mások viszont ellenzik a mecsetépítés ötletét, mert szerintük túl közel lenne ahhoz a helyhez, ahol hozzátartózik elhunytak.

"Manhattannek ebből a részéből kegyhelyet kéne csinálni azoknak az emlékére, akik itt haltak meg - mondja Michael Valentin, nyugalmazott városi nyomozó, aki annak idején a robbanás helyszínén dolgozott. Meghasad a szívem azokért a családokért, akiknek bele kell nyugodnia ebbe. Megértem, hogy tiszteletteljes módon építenék fel a mecsetet, de egyszerűen nem itt kéne ezt megtenni."

Mások, mint Barry Zelman, azt mondják, hogy a központ fájdalmas emlékeztető lenne. "A terroristák a merényletet az iszlám nevében hajtották végre. Ez egy megszentelt hely, ahol ezek az emberek meghaltak, ahol a bátyám meghalt, és hogy most az iszlám árnyéka vetüljön rá, ez egyszerűen képmutató és szentségtörő dolog."

A muszlim közösség vezetője kiemeli, hogy a merényletben muzulmánok is meghaltak. "Háromszáz muszlim áldozat volt, ez az összes áldozat 10 százaléka. Mi is amerikaiak vagyunk, a tragédia pedig mindenkit megsebzett, a muszlim közösséget is. A harcot viszont csak együtt tudjuk felvenni a szélsőségesekkel és a terroristákkal."

A Cordoba House egyelőre még a fejlesztés korai stádiumában van, de az ASMA reméli, hogy elegendő adományt tud összegyűjteni ahhoz, hogy három-öt éven belül elkészüljön a központ.

Rovatok