Index Vakbarát Hírportál

Pénzmosással gyanúsítják a koszovói közlekedési minisztert

2010. május 7., péntek 17:04

Az áprilisi házkutatás után hivatalosan is pénzmosással és maffiabűnözéssel gyanúsította meg a koszovói közlekedési minisztert az EU rendőri missziója. A koszovói kormányfő tiltakozik, az EU rendőrei a kormány beavatása nélkül indítottak nyomozást a miniszter ellen.

Pénzmosással, szervezett bűnözéssel, hivatallal való visszaéléssel, csalással és megvesztegetéssel gyanúsítják a koszovói közlekedési minisztert, Fatmir Limajt és egy munkatársát az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziója, az EULEX. Nyomozóik április végén kutatták át a közlekedési minisztériumot, valamint Limaj és munkatársa, Nexhat Krasniqi házát.

Az akcióról a koszovói hatóságok nem kaptak előzetes értesítést - mondta Hashim Thaci, Koszovó miniszterelnöke az EULEX ügyvitelének módja ellen tiltakozva. Johannes van Vreeswijkra, az EULEX főügyész-helyettese szerint az EULEX birtokában vannak a szükséges bizonyítékok, és a misszió hat további, korrupcióval és szervezett bűnözéssel kapcsolatos esetben nyomoz.

Limaj közlekedési miniszter ellen, aki a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai is volt, korábban már többször indítottak bírósági eljárást. Akkor háborús bűncselekmények elkövetésével vádolták, de a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt 2005-ben sikerült tisztáznia magát. 2008-ban azonban már Szerbia vádolta azzal, hogy a koszovói háború során társaival együtt megölt 22 szerb és albán civilt Koszovó középső részén. Ezt az esetet a Nemzetközi Törvényszék korábban nem vizsgálta.

Rovatok