Index Vakbarát Hírportál

Nagy a tétje a német választásoknak

2010. május 9., vasárnap 09:35

Tartományi parlamenti választások kezdődtek vasárnap Észak-Rajna-Vesztfáliában. Németország legnépesebb, csaknem 18 milliós tartományában a konzervatív-liberális koalíció van hatalmon, és ily módon a szavazók az országot tavaly november óta irányító kormánykoalícióról is véleményt mondanak.

A szavazás rendkívül izgalmasnak ígérkezik, és a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a kereszténydemokrata Jürgen Rüttgers miniszterelnök vezette helyi konzervatív-liberális koalíció nagy valószínűséggel elveszíti 2005-ben szerzett abszolút többségét. A Forsa közvélemény-kutató intézet legutolsó felmérése szerint a CDU és az FDP helyi koalíciója kevesebb szavazatra számíthat, mint a szociáldemokratákból és a Zöldekből álló, tartományi ellenzék. Az intézet a koalíciónak 43, az ellenzéknek viszont 47 százalékot jósolt. Továbbá azt jövendölte, hogy folytatja nyugati előrenyomulását a korábban elsősorban a keleti tartományokban erős Baloldal Pártja, amely ezúttal először bejuthat a düsseldorfi parlamentbe. A szociáldemokraták miniszterelnök-jelöltje, Hannelore Kraft pedig támogatottságát tekintve teljes mértékben felzárkózott a hivatalban lévő konzervatív kormányfő, Jürgen Rüttgers mellé.

Amennyiben az előrejelzések beigazolódnak, az súlyos következményekkel járhat a szövetségi kormány jövőbeni munkájára. Ha ugyanis a tartományi koalíció veszít vasárnap Észak-Rajna-Vesztfáliában, a kormánykoalíció elveszíti többségét a német parlament felsőházában, a Bundesratban. Ennek következtében pedig jelentős mértékben megnehezül a kulcsfontosságú törvénytervezetek elfogadása, különös tekintettel az adóügyekre, az egészségügyre és az oktatásra.

Az előrejelzések fényében sem az eddigi kormánykoalíció, sem az ellenzék nem számíthat abszolút többségre a düsseldorfi parlamentben. Ebben az esetben pedig szakértők szerint egy konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciónak vagy pedig egy, a CDU, az FDP és a Zöldek szövetségéből álló koalíciónak lenne a legtöbb esélye.

A kampányban nagy szerepet kaptak a helyi ügyek, különös tekintettel az oktatásra, az iskolai rendszerre és ennek keretében a tandíjak alakulására. A foglalkoztatás és az egészségügy ugyancsak központi téma volt, akárcsak az adórendszer jövője. A szövetségi kormány kezdeti bizonytalankodásai és különösen a tervezett adócsökkentésekkel kapcsolatos, rendkívül éles koalíciós viták ugyanakkor elbizonytalanították az észak-rajna-vesztfáliai választókat is. A felmérésekből kitűnt, hogy elsősorban a szabad demokraták támogatottsága esett vissza. Az az FDP, amely tavaly szeptemberben a párt történetében rekordnak számító, csaknem 15 százalékkal a konzervatívok számára megnyerte az országos választásokat, Észak-Rajna-Vesztfáliában mindössze 6 százalékra számíthat.

Rovatok