Index Vakbarát Hírportál

Jön föl Kaczynski

2010. május 10., hétfő 15:38

Csökken a lengyel elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének, Bronislaw Komorowskinak az előnye az ellenzéki jelölttel, Jaroslaw Kaczynskival szemben, derült ki hétfőn közzétett felmérésekből.

A kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltjének, az ügyvezető államfői feladatokat ellátó Komorowskinak jelenleg 44, illetve 50 százalékos eredményt jósolnak a közvélemény-kutatások a június 20-i elnökválasztáson, míg az egy hónapja repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw várhatóan a szavazatok 31-34 százalékát szerezheti meg.

Ennek alapján az utóbbi 15 napban Komorowski népszerűsége 2-2,5 százalékponttal csökkent, míg Kaczynski támogatottsága 2-4 százalékponttal emelkedett.

Donald Tusk lengyel kormányfő egy hétfői lapinterjúban úgy vélekedett, hogy ha Jaroslaw Kaczynski nyerné az elnökválasztást, veszélybe kerülne Lengyelország gazdasági stabilitása, és az ország a görögök sorsára juthatna.

A Tusk vezette liberális kormány 2007 óta tartó irányítása mellett 2009-ben egyedül Lengyelország volt képes az Európai Unióban fenntartani a gazdasági növekedést: GDP-je 1,8 százalékkal emelkedett. A kormányfő az interjúban úgy vélte, hogy Jaroslaw Kaczynski - akinek 2006-től 2007-ig hatalmon lévő kormányát számos populista kezdeményezés jellemezte - elnökké választása esetén akadályozná a jelenlegi liberális kormány munkáját.

Rovatok