Index Vakbarát Hírportál

Merényletsorozattal üzentek a szunniták

2010. május 10., hétfő 11:31

Ismét merényletek rázták meg Bagdadot és környékét. Az állítólagos szunnita tettesek ezzel üzentek, hogy képesek az összehangolt támadásra. Irakban a márciusi választások után még mindig bizonytalan a belpolitikai helyzet.

Legkevesebb 32 halottja és mintegy száz sebesültje volt hétfőn merényletek sorozatának az iraki fővárosban, Bagdadban és környékén.A felkelők egyebek között hat ellenőrzőpontot támadtak meg hangtompítós fegyverekkel Bagdadban, és pokolgépeket robbantottak két, a fővárostól délre fekvő településen.

Egy név nélkül nyilatkozó belügyi forrás szerint a támadások arra utalnak, hogy a feltehetően szunnita lázadók új taktikát választottak. Az ellenőrzőpontokat nagyjából egy időben, hajnalban érte a támadás. "Ez figyelmeztetés volt a számunkra, hogy egy időben a város különböző pontjain meg tudnak támadni bennünket, mert mindenütt vannak sejtjeik" – mondta.

A merényleteket követően katonai és rendőri erők özönlötték el a várost, újabb ellenőrző pontokat állítottak fel Bagdad több körzetében.

A vallási csoportok közötti harcok 2006-2007-es csúcspontja óta az erőszakos cselekmények száma ugyan élesen csökkent Irakban, de politikai bizonytalanságot kelt az országban, hogy a márciusi választásoknak nincs egyértelmű győztese.

Ijád Allávi volt miniszterelnök szektahatárokon átnyúló Iraki Blokkja az élen végzett a március 7-i parlamenti választáson, köszönhetően a szunnitáknak, akik tömegesen adták rá szavazatukat. Az országot jelenleg irányító, Núri al-Máliki kormányfő Jogállamiság nevű listája és a konzervatív síita Iraki Nemzeti Szövetség a múlt héten koalíciós megállapodást kötött a kormányzásra, amivel megfoszthatják Allávit attól a lehetőségtől, ő alakítsa meg az ország következő kormányát is. A kialakult helyzet felbőszítette a szunnitákat.

Rovatok