Index Vakbarát Hírportál

Több mint 100 halott a fekete hétfőn Irakban

2010. május 10., hétfő 21:20

Több mint 100 ember halt meg hétfőn Irakban, ahol terrortámadások sorozata történt, köztük, két autóbombás merénylet.

A támadások közül a legsúlyosabbat a Közép-Irakban található Hillában követték el.Két, robbanószerkezetekkel megrakott járművet vezettek öngyilkos merénylők egy textilgyárnak. Amikor a gyár előtt az emberek mentették az áldozatokat, egy öngyilkos merénylő lépett közéjük, és a testére erősített robbanószerkezetet működésbe hozta a tömegben. Hillában több mint 50-en haltak meg. A sebesültek száma a 150-et is meghaladja. A terrortámadások síita és szunnita területeket egyaránt sújtottak.

A hétfői támadássorozat Bagdadban kezdődött. Hangtompítós automata fegyverekkel nyitottak tüzet különféle rendőri és katonai célpontokra támadók. Egy pokolgép is robbant az iraki fővárosban egy rendőrségi konvojnál, de a bomba három civillel végzett. Fallúdzsa városában két bomba robbant, az egyik négy emberrel végzett, köztük egy rendőrtiszttel és a feleségével. A másik pokolgép két civil életét követelte.

Két öngyilkos merénylő támadott hétfőn egy Bagdadtól negyven kilométerre, délre fekvő kisvárosban is, egy zsúfolt piacon. Egyikük testére robbanóanyag volt erősítve, másikuk egy bombákkal megrakott autót vezetett. 11 ember halt meg az akcióban és rengetegen megsebesültek.

A kurdok lakta Moszul városában két ember vesztette életét, amikor egy öngyilkos merénylő működésbe hozta az autójába rejtett bombáját egy ellenőrző-állomás közelében. A Bagdadtól 30 kilométerre, északra fekvő Tarmijah városban öt ember halt meg, amikor parkoló kocsikba rejtett pokolgépek robbantak fel, az akcióban a város polgármestere is megsérült.

Rovatok