Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea sikeres magfúziót hajtott végre

2010. május 12., szerda 07:13

Hivatalosan nincs szó katonai felhasználásról, a technológia elsősorban hidrogénbomba előállításának az előkészületeire utalhat.

A sikeres magfúziót a hivatalos sajtó jelentette be. A koreai kommunista párt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun szerint "áttörés történt egy új energetikai technológia területén".

A magfúzió az a folyamat, amikor két könnyebb atommag egy nehezebb atommaggá egyesül. A folyamatot energiakibocsátás kíséri, ezt a technológiát eddig elsősorban nukleáris fegyverekben, hidrogén- és neutronbombákban alkalmazzák.

A hírt bejelentve a lap semmilyen utalást nem tesz arra vonatkozóan, hogy katonai célra használnák fel az új technológiát.

"A magfúzió sikere nagy esemény, amely a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tudományának és technológiáinak gyors fejlődéséről tanúskodik" - írja a hivatalos lap, amely szerint az észak-koreai tudósok keményen dolgoztak, hogy a saját módszerük szerint fejlesszék ki ezt a technológiát.

Phenjan saját állítása szerint rendelkezik fissziós (maghasadáson alapuló) atombombával. Észak-Korea évtizedek óta folytat atomfegyver-programot a jongbjoni reaktorban előállított plutóniumot felhasználva. Szeptemberben Phenjan első ízben jelentette be, hogy az urándúsítás végső szakaszába jutott.

Szakértők kétkedve fogadták a magfúzióról szóló bejelentést az elszegényedett kommunista országban. "A bejelentés igencsak pontatlan és túlzó. Feltehetően csak egy kisebb kísérletet hajtottak végre" - vélte Kun J. Szuh, a szöuli egyetem nukleáris szakértője.

Rovatok