Index Vakbarát Hírportál

Fico: A kettős állampolgárság nemzetbiztonsági kockázat

2010. május 13., csütörtök 11:16 | aznap frissítve

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint budapesti nagykövetük visszahívása az első válaszlépés volt a magyaroknak kettős állampolgárságot biztosító tervezett törvényre. Ha egyeztetés nélkül, mostani formájában fogadják el a törvényt, akkor kemény választ ígért, emellett a nemzetközi intézményekhez fordulnak az ügyben.

Robert Fico szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül, a ma ismert formájában fogadja el a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. "Kilelt a hideg, amikor tegnap este tájékoztattak a Lajcák-Martonyi megbeszélés eredményéről" - mondta Fico csütörtökön. Martonyi János leendő külügyminiszter szerdán egyeztetett a szlovák külügyminiszterrel, és tájékoztatta a kettős állampolgárság tervezetéről.

A szlovák miniszterelnök szerint a magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértése és ellentétes a nemzetközi joggal. Ha a törvényt elfogadják, akkor Szlovákia nagyon kemény választ fog adni és a nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben. "Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa elé terjesztjük mint biztonsági problémát" - mondta a miniszterelnök.

Első válaszlépésként Szlovákia visszahívta konzultációra budapesti nagykövetét. A külügyminiszter utasítást kapott, hogy dolgozzon ki egy elemzést arról, milyen következményei lehetnek a magyar lépésnek, és milyen szlovák válaszintézkedések jöhetnek szóba. Ha a magyar parlament döntést hoz, akkor a szlovák parlament reagálni fog erre, mondta Fico.

Szerinte a kettős állampolgárságnak megvannak a maga szabályai: alapvetően kétoldalú megállapodás alapján válik lehetségessé, és az érintetteknek legalább bizonyos ideig a másik államban is lakniuk kell. Szerinte az, hogy a magyar fél most állandó lakhely nélkül adna állampolgárságot "alapvető megsértése" a nemzetközi jognak. Ugyanakkor Fico kijelentéseinek ellentmond, hogy például Németországban és több országban is állandó lakhely nélkül biztosítanak kettős állampolgárságot.

A kormányfő "durvának és arrogánsnak" minősítette azt a módot, ahogy Budapest a tervezett lépést Pozsony tudomására hozta. "Ez egoista, arrogáns és veszélyes eljárás a Fidesz részéről" - jelentette ki Fico. Szerinte beteljesültek a legsötétebb várakozások, azok a dolgok, amikre már korábban figyelmeztetett Pozsony. A Fidesz ezzel a lépéssel szeretné teljesíteni vízióját "a 15 milliós kárpát-medencei magyarságról", vélte.

Fico szerint a magyar lépés "nagyon jelentősen befolyásolhatja a választások előtti hangulatot Szlovákiában", és "rontani fogja a szlovák-magyar kapcsolatokat". Szerinte azok is károsulnak majd, akik kérik a kettős állampolgárságot, mivel nem dolgozhatnának például a rendőrségnél, a bíróságokon és néhány más nemzetbiztonsági szempontból érzékeny munkakörben.

Nem egységes a szlovák pártok véleménye

Míg Robert Fico kormányfő és az Irány-Szociáldemokrácia elnöke súlyos nemzetbiztonsági veszélyt lát a tervezett jogszabályban, addig Mikulás Dzurinda a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke szerint "nem kell megijedni, mert Szlovákia erős és szuverén ország, amely képes megvédeni érdekeit". Iveta Radicová, az SDKU választási listavezetője szerint Fico reagálása figyelemelterelés. Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke feleslegesen hisztérikusnak minősítette Fico reakcióját.

Martonyi szerint indokoltlan a nagykövet hazarendelése

Felesleges és indokolatlan, hogy Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét a kettős állampolgárság tervezett bevezetése miatt, mondta még Robert Fico nyilatkozata előtt az MR1-Kossuth Rádiónak Martonyi János leendő külügyminiszter. Szerinte nem érhetett senkit meglepetés, hiszen a terv a Fidesz választási programjában korábban is szerepelt.

Martonyi abban bízik, hogy a szlovák fél nem fogja ezt a kérdést úgy kezelni, hogy annak következményeként megromlanak a két ország közti kapcsolatok. Magyarország nem fordul nemzetközi fórumokhoz a döntés előtt, nem kér előzetes véleményt az EBESZ-től vagy a Velencei Bizottságtól, mert a vonatkozó nemzetközi egyezmények szerint minden ország szuverén joga, hogy az állampolgárságra vonatkozó szabályokat meghatározza, mondta Martonyi.

Rovatok