Index Vakbarát Hírportál

A BP egy új csővel vezetné el az olajat

2010. május 14., péntek 19:53

A BP újabb módszerrel próbálja megoldani az olajszennyezést a Mexikói-öbölben, a sérült vezetékbe helyezett vékony csövön keresztül egy tankhajóba juttatnák fel az olajat. A rövid távú megoldások mellett már elkezdték a végleges megoldást kínáló újabb fúrást is.

A BP egy új csővel akarja elvezetni a tengerbe ömlő olaj egy részét a Mexikói-öbölben, mérsékelve a tengerfenéken a szivárgást, számolt be a legújabb kárelhárítási kísérletről pénteken az ABC televízió.

Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platform üzemeltetője, a BP olajcég mélytengeri robotok segítségével egy 15 centiméter átmérőjű csövet próbált meg bevezetni a szivárgó, 53 centiméteres sérült vezetékbe.

Az elképzelés szerint a vékonyabb cső - amely körül eltömítenék a vastagabb vezetéket - már péntek estére működhet, rajta keresztül juttatnák fel az olajat egy felszíni tankhajóba.

A BP az olajplatform felrobbanása óta eltelt több mint három hétben egy sor sikertelen kísérletet tett a szivárgás elfojtására. Becslések szerint már 9500 négyzetkilométeres szennyeződés terjeng a víz felszínén, Florida, sőt Mexikó partjait is fenyegetve.

Ha az új cső bevezetése sem sikerül, akkor a BP az 1500 méteres mélységben azzal próbálkozhat, hogy a kúton egy olajfogót helyez el, amelyből egy vezetéken szivattyúznák fel az olajat a felszínre. Ugyancsak a rövid távú lehetőségek között szerepel a kút végén levő kitörésgátló szelep eltömítése, az aljába golflabdákat és gumidarabokat, a felső részébe cementet fecskendeznének.

A legbiztosabb megoldás az lehet, hogy újabb fúrást végeznek több ezer méterrel a tengerfenék alá, amely alatt 4000 méteres mélységben található az olajkészlet. A terv szerint nyomáscsökkentő jelleggel megcsapolnák az olajkút eredeti, 17 centiméteres csövét, elvezetve az abban feltörő olajat. Később cementet lejuttatva örökre betemetnék a kutat. Ez a művelet azonban 80-90 napot igényel, az oldalirányból haladó fúrást a múlt héten kezdték el a sérült olajkúttól 800 méteres távolságból.

Becslések szerint már több mint 4 millió gallon (15 millió liter) nyersolaj ömlött a tengerbe, súlyos környezeti katasztrófával fenyegetve a part menti államokat.

Rovatok