Index Vakbarát Hírportál

Maoista lázadók autóbuszt robbantottak

2010. május 17., hétfő 17:39

Felrobbantottak egy rendőrökkel és civilekkel teli autóbuszt maoista lázadók hétfőn Indiában. A merényletben legalább negyvenen életüket vesztették.

A támadás a közép-indiai Csattiszgarh szövetségi államban történt a PTI hírügynökség jelentése szerint. A terület egyik magas rangú rendőrségi tisztviselője elmondta, hogy akna okozta a robbanást. Egyes rendőrségi jelentések szerint akár hatvanan is utazhattak a járművön, a túlélők száma egyelőre nem ismert.

A szélsőbaloldali lázadók gyakorta intéznek támadásokat a kormányzati erők ellen India középső részén, különösen az elmúlt hónapokban szaporodtak meg akcióik. Áprilisban a biztonsági erők őrjáratára csaptak le, mintegy 76 ember halálát okozva. A múlt  hét végén pedig elraboltak és megöltek hat embert, akikről azt gyanították, hogy a rendőrség informátorai.

A maoisták elsősorban az ország gazdasági gyarapodásából nem részesülő vidéki szegények helyzetére hivatkozva, azok érdekérvényesítőiként lépnek fel a hivatalos vezetés ellen.

A szélsőbaloldali alakulatok az újdelhi belügyminisztérium adatai szerint a 28 indiai szövetségi államból 20-ban vannak jelen, és mintegy 10-20 ezerre tehető harcosaik száma. Az indiai kormány tavaly hadműveletet indított a főleg erdei búvóhelyeket használó maoista lázadók csapatainak felszámolására.

Rovatok