Index Vakbarát Hírportál

Obama nagynénje végre megkapta a menedékjogot

2010. május 18., kedd 17:39

Zeituni Onyango, az elnök néhai apjának féltestvére másodjára folyamodott menedékjogért, miután 2004-ben nem kapta meg.

arack Obama amerikai elnök tíz éve az Egyesült Államokban élő kenyai nagynénje megkapta a menedékjogot, hat évvel azután, hogy kiutasították az országból, írta a keddi The Washington Post. Zeituni Onyango, az elnök néhai apjának féltestvére már kétszer folyamodott menedékjogért. Először 2004-ben, de akkor nem kapta meg, másodszor pedig idén februárban.

Az 57 éves asszony 2004 után a kiutasítás ellenére nem távozott, Bostonban élt. Második kérelmét azzal indokolta: azért kell maradnia, mert az Egyesült Államokban orvosi kezelésre szorul, és mert hazájában tartania kell a törzsi erőszaktól. A menedékkérelme ügyében zárt ajtók mögött tartott februári bostoni tárgyalásra az asszony kerekesszékben érkezett, mellette tanúskodott két orvos is.

A nő ügyvédje most annyit mondott, hogy Onyango megkapta a menedékjogot, az országban maradhat, de a bíró döntésének hátteréről nem közölt semmit. Azt mondta, a menedékkérelmek elbírálása bizalmas eljárás, és Onyango nem kíván erről közölni semmit. A The Washington Post emlékeztetett: amerikai menedékjogért olyan személyek folyamodhatnak, akik bizonyítani tudják, hogy vallási, faji, nemzeti vagy politikai üldöztetésnek vannak kitéve hazájukban.

A 2000 óta az Egyesült Államokban tartózkodó nagynéni illegális bevándorló státusa néhány nappal azelőtt derült ki, hogy Barack Obamát 2008 novemberében elnökké választották. Obama akkor azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy rokona illegálisan él Amerikában.

Obama szóvivője hétfőn annyit közölt: a Fehér Ház egyetlen ponton sem avatkozott bele a menedékkérelem elbírálási folyamatába. Onyango - mint ügyvédje elmondta - munkavállalói vízumot kér, majd a korlátlan idejű tartózkodást biztosító zöldkártyáért fog folyamodni.

Robert Gibbs, a Fehér Ház sajtótitkára korábban azt mondta, hogy az elnök nem segít a nagynéninek a perköltségek kifizetésében. Obama állítólag 2008 novembere óta nem beszélt rokonával. "Ebben az országban a törvények mindenkire vonatkoznak" - szögezte le Gibbs, megerősítve, hogy az elnök semmilyen módon nem áll kapcsolatban a kenyai asszony menedékkérelmének elbírálási folyamatával.

A nő egy novemberi interjújában elmondta, hogy autoimmun betegség következtében lebénult, de már újra járni tanul. Azt mondta, soha nem kérte Obama segítségét ügye intézésében.

Az elnök emlékirataiban szeretetteljesen utalt nagynénjére, és leírta találkozását vele akkor, amikor 1988-ban Kenyában járt.

Az Egyesült Államokban a kiutasítási végzés alóli kibúvás közigazgatási, nem pedig büntetőjogi vétségnek minősül. Számos szakértő tízmillió fölé teszi az országban élő illegális bevándorlók számát.

Rovatok