Index Vakbarát Hírportál

Felkeléssel fenyeget a volt thai kormányfő

2010. május 19., szerda 15:53

Telefoninterjúban beszélt a volt thaiföldi elnök arról, hogy a katonai beavatkozás nyomán felkelés törhet ki Thaiföldön. A katonaság, bár visszafoglalta az ellenzéki tüntetőktől Bangkok egyes részeit, még mindig nem gyakorol teljes ellenőrzést a város felett.

Felkelés rémképét vetítette előre Thakszin Sinavatra volt thaiföldi kormányfő az egyik brit hírügynökségnek nyilatkozva szerdán, miután a biztonsági erők hozzáláttak a vörösinges tüntetők által megszállt bangkoki negyed fegyveres visszafoglalásához.

"Van egy olyan elmélet, amely szerint a katonai leszámolás általános haragot vált ki, s ezekből a megbántott emberekből gerillaharcosok lesznek" - mondta a telefoninterjúban Thakszin, nem fedve fel, hogy honnan beszél. Más hírügynökségi jelentések szerint Montenegróban van.

A 2006-ban korrupcióval megvádolt, majd puccsal eltávolított egykori miniszterelnök, aki, hogy megússza a börtönbüntetést, önkéntes száműzetésben él, cáfolta a jelenlegi miniszterelnök egyik tanácsadójának vádját, miszerint őmiatta fulladtak volna kudarcba a kormány és a vörösingesek vezetői közötti tárgyalások.

Egy kormányszóvivő később úgy fogalmazott, hogy a hadsereg fellépése lehetővé tette kulcsfontosságú negyedek visszafoglalását a tüntetőktől, de Bangkok egésze fölött még nem teljes az ellenőrzés. A fővárosban húsz épületet gyújtottak fel, lásd korábbi cikünket>>>

A város egyik legnagyobb üzletháza, a Central World szinte eltűnik a gyújtogatók tüzeinek füstjében. Az AP fotósa szerint az épületben megkezdődtek a fosztogatások is, és egyelőre nincs látható jele annak, hogy a tüzet el tudnák oltani.

A legfrissebb jelentések szerint legkevesebb hat halottja és hatvan sérültje van a szerdai zavargásoknak.

Rovatok