Index Vakbarát Hírportál

Harmincezren tüntetnek Bukarestben

2010. május 19., szerda 13:24

Románia legnagyobb szakszervezeti szövetségei tüntetést hirdettek szerdára a kormány megszorító intézkedési ellen. A román csendőrség szerint 30 ezer ember ment el tiltakozni, a szervezők több mint 40 ezerről beszélnek.

A román rendfenntartó erők adatai szerint 30 ezren tüntetnek Bukarestben szerda délelőtt a kormánypalota előtti téren, a román kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoznak.

Románia legnagyobb szakszervezeti szövetségei azért hirdették meg közösen a nagyszabású megmozdulást, hogy tiltakozzanak Emil Boc kormányának bejelentett szigorú jövedelemcsökkentő intézkedései ellen. A kabinet egyebek között 25 százalékkal tervezi csökkenteni a közalkalmazotti béreket, valamint 15 százalékkal a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyt.

A szervezők szerint kezdetben több mint 20 ezer ember gyűlt össze, később még többen csatlakoztak a tüntetéshez. Ezt a román csendőrség is megerősítette, azt közölte, hogy 30 ezren tiltakoznak a kormány épülete előtt. A szervezők szerint azonban több mint 40 ezer ember van a téren. A mostani tüntetés Romániában az elmúlt évek egyik legnagyobb szakszervezeti tiltakozó akciója.

A kelet-romániai Vrancea megyéből érkezett egyik dolgozó úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szerinte az elmúlt húsz évben valamennyi kormányon lévő pártot felelősség terhel a most kialakult gazdasági helyzetért. A tüntetők Traian Basescu államfő, valamint Emil Boc miniszterelnök és kormányának lemondását követelték.

A tüntetés helyi idő szerint egy órakor ér véget az eredeti tervek szerint. A Realitatea hírtelevízió jelentése szerint 15 ember elsősegélynyújtásra szorult rosszullét miatt. Rendbontások nem voltak, csak kisebb incidensek, a rendőrök néhány személyt elvezettek.

A tüntetés előtt a román kormánykoalíció fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy erőszakos cselekményekre bujtogatja a szakszervezeteket és a dolgozókat, amit az ellenzéki tömörülés vezetői cáfoltak.

Rovatok