Index Vakbarát Hírportál

Szorul a hurok Irán körül

2010. május 19., szerda 07:43

Tízoldalas határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az Egyesült Államok, ami az Irán elleni szankciók szigorításáról szól, és amit az állandó tagok is támogatnak. Oroszország és Kína nem hagyta átmenni az USA és az európaiak javaslatát a teljes körű fegyverembargóról. Kína attól tart, hogy kárt szenved az Iránnal folytatott kereskedelem.

Az Egyesült Államok beterjesztette kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a többi állandó tag által támogatott határozattervezetet, ami új, a korábbiaknál keményebb szankciókat helyez kilátásba Irán ellen.

Susan Rice amerikai nagykövet közölte, a határozat nyomatékosítaná a korábbi szankciókat és azokat új, erős intézkedésekkel fokozná.

Iránnak a Nyugat szerint el kell oszlatnia azokat az aggodalmakat, hogy titokban nukleáris fegyvert fejleszt. A tízoldalas tervezetben szereplő szankciók a feltételezett iráni atomfegyverkezési programhoz köthető katonai, pénzügyi és hajózási tevékenységeket korlátozzák.

A tervezet szövegét még nem hozták nyilvánosságra, de egy amerikai forrás szerint a büntetőintézkedések a nagy hatalmú Forradalmi Gárda, illetve az általa ellenőrzött vállalatokat és szervezeteket célozzák újabb cégek vagyonának befagyasztásával és utazási tilalmakkal.

A tervezet előirányozza továbbá az iráni beruházások tilalmát olyan érzékeny területeken, mint az uránbányászat. Megtiltanák nehéz fegyverek nyolc kategóriájának - köztük támadó helikopterek, hadihajók és rakéták - eladását Iránnak, ami a már érvényben levő fegyverembargó kiterjesztését jelenti. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei teljes körű fegyverembargót akartak, ezt azonban az orosz és a kínai tárgyalók ellenezték. Ezenkívül eltiltanák Iránt minden olyan tevékenységtől, amely atomtöltet hordozására képes ballisztikus rakétákhoz kötődik.

Az Irán elleni legutóbbi, 2008 márciusában elfogadott szankciócsomag lehetővé tette minden olyan repülőgépes vagy hajószállítmány átvizsgálását, amiről feltételezhető, hogy tiltott cikkeket tartalmaz. A mostani tervezet arra hívja fel az államokat, hogy működjenek együtt a vizsgálatokban, és tagadják meg a szolgáltatásokat a tiltott árukat szállító iráni tulajdonú vagy bérelt járművektől.

A tervezet arra is felhívja az országokat, legyenek éberek, hogy az iráni bankok, köztük az Iráni Központi Bank tranzakciói nem segítik az ország nukleáris és rakétaprogramját.

Li Pao-tung (Li Baodong), Kína ENSZ-nagykövete kijelentette, az új büntetőintézkedéseknek, ha elfogadják őket, nem lehet az a céljuk, hogy kárt okozzanak a Teheránnal folytatott normális kereskedelemben.

Maria Luiza Ribeiro Viotti brazil nagykövet közölte, országa nem hajlandó megvitatni a szankciócsomag tervezetét, mivel Irán, brazil közvetítéssel, egyezményt kötött a nukleáris fűtőanyagok cseréjéről. A nagykövet szerint ez a megállapodás - amelyet amerikai, európai és orosz részről kétkedéssel fogadtak - új helyzetet teremtett.

A vétójoggal rendelkező állandó BT-tagok azt remélik, hogy a 15 tagú testület június elején szavazhat az Irán elleni újabb, negyedik szankciócsomagról.

Rovatok